Gå til hovedinnhold

Tofu-trikset for ekstra sprø tofu går viralt på sosiale medier, så vi bare måtte teste det 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 30. mai

Tofu er en av de mest anvendelige plantebaserte ingrediensene man kan benytte seg av når man lager mat. Med sitt høye proteininnhold er nemlig tofu den perfekte kjøtt-erstatter, ikke bare fordi man kan få den til å smake som nesten hva man måtte ønske alt etter hva man marinerer tofuen i eller hvilken saus man har på den, men, men også fordi tofu er et langt sunnere og mer dyrevennlig valg enn kjøtt.

Trikset er bare å tilberede tofuen riktig, så vil du snart se at denne matvaren ikke bare er utrolig allsidig, men også skikkelig digg og velsmakende. 

Når det gjelder hvordan man liker denne matvarer best, så er det ingen tvil om at det er mange foretrekker tofuen sprø på utsiden, da dette egner seg ypperlig til mange slags retter man bruker den i, fra salater til stir fry. Og det finnes mange måter å gjøre dette på, om man skal tro på kokebokforfattere, matbloggere og TikTok. Noen sverger til å presse tofuen, andre igjen påstår at å fryse tofuen før du skal bruke den vil gi den sprøeste og mest smaksfulle tofuen

Saltlake gir sprø tofu

Men ifølge Instagram-kontoen @omsom, som er dedikert til asiatisk mat og matlaging, er det et triks alle burde vite om når det gjelder å lage sprø tofu – og det er nesten latterlig enkelt – legge tofuen i varm saltlake før man steker den.

Ifølge Instagram-videoen, som raskt gikk viralt og fikk hundrevis av kommentarer fra andre tofu-entusiaster, skal man enkelt og greit koke opp en kasserolle med godt saltet vann, skjære en blokk med fast tofu i skiver, og la tofu-skivene trekke i den varme saltlaken i 10 til 15 minutter før man skal steke i en stekepanne.

Etter å ha tatt tofuen opp av saltlaken lar man den bare ligge på litt kjøkkenpapir i noen minutter å tørke før man skjærer den i biter, og steker i en varm stekepanne med uansett saus eller marinade på.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Omsom (@omsom)

Hva er tofu?

Tofu er et tradisjonelt soyaprodukt med opphav i Asia, som ofte kalles bønneost. Det lages av koagulert soyamelk, som videre er laget av soyabønner. Den er deretter presset i en form så den til slutt minner om en fetaost i utseende og konsistens.

Det er 100% vegansk og er nøytral på smak, dermed perfekt for ulike smakstilsetninger.

Tofu inneholder også essensielle aminosyrer som kroppen trenger og er rik på mineraler og vitaminer, inkludert kalsium, mangan, jern og vitamin A.

Ulike typer tofu

Det finnes ulike typer tofu å få tak i i matbutikkene i dag. De mest brukte variantene er silketofu og fast tofu.

  • Fast tofu er egnet til å bli skåret i terninger eller skiver og stekes, baktes eller frityrstekes
  • Silketofu har en bløtere konsistens enn fast tofu. Den er egnet til bruk i sauser og supper
  • Røkt tofu har en spesiell smak gjør den velegnet som erstatning for røkt kjøtt.
  • Marinert tofu legges i en marinade av for eksempel  soyasaus, eddik eller sesamolje samt diverse krydder og urter. Fersk tofu har en nøytral smak og får derfor det meste av smaken fra marinaden.

(Les mer om tofu på Veggisnytt sin guide til tofu)

Vi i Veggisnytt måtte selvsagt teste metoden hjemme for å se om den fungerte like bra som det ser ut til at den gjør.

Så vi laget saltlake, skjære en blokk med fast tofu i skiver og lot skivene trekke i 15 minutter før vi tok de ut av laken og la til tørk på et kjøkkenpapir i noen minutter. Vi skar så tofuskivene i biter, og stekte i en varm stekepanne sammen med litt olje.

Da tofubitene hadde stekt i ca. fem minutter på hver side, og var spør og gyllenbrune, hadde vi på en soya- og chillisaus, og resultatet var intet mindre enn sykt godt.

Tofuen som hadde ligger i saltlake var smaksfull, sprø og fikk en jevnere farge etter steking, og vi vil gå så langt som å påstå at dette kanskje viste seg å være den beste måten vi har testet ut for å få tofuen ekstra sprø.

Hvorfor virker saltlake så bra på tofu?

Ifølge magasinet Cook’s Illustrated er det ren vitanskap som ligger bak trikset og som gjør at tofu i saltlake blir så sprø når man steker den etterpå. Kombinasjonen av varmt vann og salt gjør nemlig at vannet inne i tofuen blir trukket ut, slik at du ender opp med en fastere og tørrere tofu, noe som gjør den ekstra sprø og smaksfull ved steking.

Les også