Gå til hovedinnhold

Time Magazine kaller mykoprotein, kultivert laks og vegansk godteri tre av 2025s viktigste oppfinnelser  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 23. oktober

Hvert år kårer amerikanske Time Magazine de beste produktene og nyskapningene som har blitt lansert eller funnet opp de siste 12 månedene.

For å sette sammen en liste av nominasjoner henter magasinet inn tips fra sine journalister og korrespondenter over hele verden, før man så kåret vinnerne. Og for 2025, som nå begynner å nærme seg slutten, har Time Magazine nå annonsert årets vinnere – og blant dem befinner det seg ikke bare ett, men flere veganske produkter og oppfinnelser.

Det kjente magasinet, som har blitt utgitt siden 1923, har nemlig listet opp alt fra fisk dyrket i bioreaktorer til smør laget av karbon som noen av årets mest spennende matteknologiske innovasjoner i året som har gått. I tillegg til dette er den den prestisjetunge listen i år utvidet til å omfatte hele 300 produkter og teknologier, det største antallet i magasinets historie.

Dyrket laks fra startup-selskapet Wildtype Foods servert som sushi.
Denne kultiverte laksen fra Wildtype Foods har blitt kåret til et av årets beste oppfinnelser for 2025. Foto: Wildtype Foods

Hver innovasjon eller produkt ble vurdert ut fra en rekke faktorer, ifølge magasinet selv, og inkluderer originalitet, effektivitet og ambisjon. I år som tidligere strekker de nominerte produktene eller firmaene seg over en rekke kategorier, blant annet mat og drikke, landbruk, bærekraft, grønn teknologi og sosial påvirkning.

Dyrket sjømat, smør uten dyr og planter og godteri uten animalsk gelatin på vinnerlisten

Når det gjelder mat­teknologi, så inneholder 2025-listen nytenkninger som dyrket sjømat, animalsk- og plantefritt smør, veganske vingummier, mykoprotein og mer.

«Fremtiden er sopp, og den smaker fantastisk.»

Blant annet havnet det nye Rhiza-mykoproteinet tik The Better Meat Company på listen over beste oppfinnelser i 2025. Ifølge Time Magazine bruker selskapet en proprietær fermenteringsprosess for å omdanne mikroskopiske sopper til mykoprotein på bare noen timer. Resultatet er et næringsrikt, vegansk kjøttprodukt med en naturlig kjøttlignende smak og tekstur, full av protein, fiber og jern.

Om å komme med på den prestisjetunge listen til magasinet uttalte daglig leder i The Better Meat Company, Paul Shapiro, følgende:

– Fremtiden er sopp, og den smaker fantastisk. Med Rhiza-mykoprotein kan vi nå tilby matprodusenter en helt naturlig ingrediens som er rik på proteiner og som nok en gang beviser at den bærekraftige løsningen kan også være den rimeligste og beste.

Med på listen over beste oppfinnelser i 2025 kom også California-selskapet Wildtype Foods, som nylig ble godkjent av USAs Food and Drug Administration (FDA) til å selge sin kultiverte laks, og deres dyrkede lakse-sushi er allerede tilgjengelig på utvalgte restauranter i landet.

Savor er et annet startup-selskap som kom med i Time Magazine sin liste over beste innovasjoner i 2025 for sitt smør er laget av omdanner fanget karbondioksid, grønt hydrogen og metan – og helt uten animalsk fett.

Vegansk vingumi-godteri.
Skandinavisk smågodt er populært i USA om dagen, og da spesielt de veganske godbitene Bubs. Foto: Orkla Snacks

Skandinavisk godteri også med på listen

Nok et produkt som kom med på den mye omtalte listen til Time Magazine er det svenske godteriet Bubs, produsert av Orkla Snacks. Det gelatin-frie (og dermed veganske) vingummi-godteriet, som vi er godt kjente med fra smågodtedisken, gikk viralt på sosiale medier i USA i fjor, og klarte til og med å skape produksjonsproblemer for det svenske selskapet da etterspørselen plutselig gikk i taket.

Men i år har Orkla Snacks lansert fire nye Bubs smaker i USA, laget etter den samme veganske oppskriften og produksjonsteknikken som sikret dem en plass på Time sin liste.

Les også