Gå til hovedinnhold

Studie: Flavonoid-rike matvarer ser ut til å gi sterk beskyttelse mot demens 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 03. september

Ifølge de nyeste tallene som er tilgjengelige, er det i overkant av 100.000 nordmenn som lever med demens i dag. Og ifølge Folkehelseinstituttet utviklet rundt 29.000 mennesker demens bare i 2023.

Dette tallet forventes å stige i fremtiden, mye på grunn av høyere levealder, og man frykter at innen 2025, kommer så mange som 56.000 nordmenn årlig til å motta denne diagnosen.

Man vet ikke per i dag med sikkerhet hva som egentlig forårsaker demens. Høy alder er den aller største risikofaktoren. Gener ser ut til å spille en liten rolle, mens livsstil tyder på å ha mest å si, både når det gjelder hvem som har høyest risiko for å utvikle demens, og også når man snakker om å forebygge eller minimere risikoen for å på et eller annet tidspunkt i livet utvikle demens.

Det forskes nemlig mye, både i Norge og internasjonalt, på demens og da spesielt hvordan man kan forebygge denne sykdommen. Og ifølge en ny studie fra Queen’s University i Belfast i Nord-Irland er det spesielt en ting man burde passe på å gjøre – nemlig få i seg matvarer (og drikke) som har et høyt innhold av flavonoider1.

Faktisk fant forskerne at deltakerne som spiste et kosthold rikt på flavonoider – nemlig frukt, bær, grønnsaker og belgfrukter – kunne redusere sin risiko for å utvikle demens med hele 28 prosent.

Eldre mann som spiser en skål med salat.
Å spise et kosthold rikt på planter kan virke beskyttende på hjernen, og senke risikoen for å utvikle demens.

Flavonoider beskytter hjernen

For å undersøke sammenhengen mellom flavonoider og demens analyserte forskerne fra Queen’s University tall og informasjon fra mer enn 120.000 voksne mennesker fra Storbritannia. Og det de oppdaget var at å få i seg seks ekstra porsjoner flavonoid-rike matvarer per dag (på toppen av de anbefalte fem-om-dagen) kunne være med på å gi en kraftig reduksjon i risikoen for å utvikle demens.

– Per i dag finnes det ikke noen effektive kurer eller behandlinger for demens, noe som betyr at forebygging er det viktigste verktøyet vi har når det gjelder denne sykdommen. Ikke bare vil det å kunne forebygge demens føre til bedre helse og livskvalitet for en aldrende befolkning, det vil også være viktig av sosiale og samfunnsøkonomiske årsaker, forklarer studiens hovedforfatter, Amy Jennings, til avisen The Guardian.

Flavonoider er spesielt viktige for hjernen på grunn av sine egenskaper som en kraftig antioksidant. Alle kroppens organer er sårbare ovenfor oksidativt stress, som er med på å skade cellene våre, og det viser seg at hjernen er spesielt sårbar. Og det er her flavonoid-rike matvarer kommer inn, da disse er med på å nøytralisere frie radikaler, og dermed beskytter hjernen vår mot slitasje og skade.

Hva er flavonoider?

Flavonoider er en stor gruppe naturlige plantestoffer (fytokjemikalier) som finnes i frukt, grønnsaker, korn, nøtter, frø, blomster, te, vin og mange andre plantebaserte matvarer. De tilhører kategorien polyfenoler og er kjent for sine antioksidative og helsefremmende egenskaper.

Eksempler på flavonoid-rike matvarer

  • Bær: Blåbær, solbær, bjørnebær, jordbær, kirsebær.

  • Frukt: Epler, pærer, sitrusfrukter (appelsin, sitron, grapefrukt), druer.

  • Grønnsaker: Løk (særlig rød og gul), brokkoli, grønnkål, paprika.

  • Belgfrukter: Svarte bønner, soyabønner.

  • Drikker: Grønn te, svart te, rødvin, kakao.

  • Urter og krydder: Persille, timian, oregano.

  • Andre: Mørk sjokolade, nøtter.

(Kilder: National Institute of Medicine, NHI.no)

Beskytter mot mange ulike sykdomstilstander

Andre studier har vist at å få i seg matvarer som inneholder flavonoider også har andre fordeler enn å virke beskyttende på hjernen vår. På grunn av sine antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper, er flavonoider også med på å redusere risikoen for å utvikle mange andre vanlige livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdommer, diabetes og til og med kreft.

Hånden til et barn som tar bringebær fra et papirbeger.
Matvarer som inneholder flavonoider, som for eksempel bær, er med på å beskytte hjernen vår.

En studie fra 2015 viste at flavonoider i soya, te og kakaoprodukter var forbundet med en lavere risiko for kardiovaskulære sykdommer. 2.

I 2011 ble det publisert en studie hvor forskerne mener at de fant bevis på at flavonoider kan være med på å stoppe kreftceller fra å dele seg. 3. 

Og i 2024 ble det publisert en britisk studie som bekreftet av flavonoider er med på å kraftig redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2. 4. 

Hvorfor er flavonoider viktige?

  • De fungerer som antioksidanter, og beskytter cellene mot oksidativt stress.
  • De kan bidra til å redusere risiko for hjerte- og karsykdommer.

  • Reduserer risiko for diabetes type 2
  • Noen studier tyder på at de kan ha en positiv effekt på hjernens helse, betennelsesdemping og immunforsvar.

(Kilder: Forskning.no og Matforhelsen.no)

– Det er i dag så mange vitenskapelige bekreftede grunner til å få i seg store mengder flavonoider. Studie etter studie viser at å spise matvarer med et høyt innhold flavonoider er med på å kraftig redusere risikoen for både hjertesykdommer og nedsatte kognitive evner. I tillegg til dette vet man nå også at flavonoider er med på å regulere blodtrykket, og forebygge plakk (avleiringer av proteiner) i blodårer og hjerne, samt redusere betennelsestilstander i kroppen, uttaler ernæringsfysiolog Christine Byrne til nettstedet VegNews.

Og det er nettopp dette med å unngå at plakk bygges opp i hjernen som er så viktig når det gjelder å forebygge demens, forklarer Byrne, og legger til at flavonoider bidrar til å redusere inflammasjon, noe man vet kan ha en sammenheng med utviklingen av nevrodegenerative sykdommer som blant annet Alzheimers og Parkinsons.

– I tillegg vet man at disse plantestoffene også kan være med på å øke veksten av nye nevroner i hjernen, noe som regelrett betyr en biologisk yngre hjerne – og alle de fordelene det fører med seg.

Les også