Dette tallet forventes å stige i fremtiden, mye på grunn av høyere levealder, og man frykter at innen 2025, kommer så mange som 56.000 nordmenn årlig til å motta denne diagnosen.
Man vet ikke per i dag med sikkerhet hva som egentlig forårsaker demens. Høy alder er den aller største risikofaktoren. Gener ser ut til å spille en liten rolle, mens livsstil tyder på å ha mest å si, både når det gjelder hvem som har høyest risiko for å utvikle demens, og også når man snakker om å forebygge eller minimere risikoen for å på et eller annet tidspunkt i livet utvikle demens.
Det forskes nemlig mye, både i Norge og internasjonalt, på demens og da spesielt hvordan man kan forebygge denne sykdommen. Og ifølge en ny studie fra Queen’s University i Belfast i Nord-Irland er det spesielt en ting man burde passe på å gjøre – nemlig få i seg matvarer (og drikke) som har et høyt innhold av flavonoider. 1.
Faktisk fant forskerne at deltakerne som spiste et kosthold rikt på flavonoider – nemlig frukt, bær, grønnsaker og belgfrukter – kunne redusere sin risiko for å utvikle demens med hele 28 prosent.

Flavonoider beskytter hjernen
For å undersøke sammenhengen mellom flavonoider og demens analyserte forskerne fra Queen’s University tall og informasjon fra mer enn 120.000 voksne mennesker fra Storbritannia. Og det de oppdaget var at å få i seg seks ekstra porsjoner flavonoid-rike matvarer per dag (på toppen av de anbefalte fem-om-dagen) kunne være med på å gi en kraftig reduksjon i risikoen for å utvikle demens.
– Per i dag finnes det ikke noen effektive kurer eller behandlinger for demens, noe som betyr at forebygging er det viktigste verktøyet vi har når det gjelder denne sykdommen. Ikke bare vil det å kunne forebygge demens føre til bedre helse og livskvalitet for en aldrende befolkning, det vil også være viktig av sosiale og samfunnsøkonomiske årsaker, forklarer studiens hovedforfatter, Amy Jennings, til avisen The Guardian.
Flavonoider er spesielt viktige for hjernen på grunn av sine egenskaper som en kraftig antioksidant. Alle kroppens organer er sårbare ovenfor oksidativt stress, som er med på å skade cellene våre, og det viser seg at hjernen er spesielt sårbar. Og det er her flavonoid-rike matvarer kommer inn, da disse er med på å nøytralisere frie radikaler, og dermed beskytter hjernen vår mot slitasje og skade.