Gå til hovedinnhold

Ryan Gosling deler trikset han bruker for å lage skikkelig god hummus  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 27. oktober

Hummus er uten tvil den aller mest kjente matretten fra Midtøsten og har vært en del av matkulturen i Palestina, Libanon, Syria og Egypt i årtusener. Alle disse landene regner hummus som sin nasjonalrett selv om historikere strides om nøyaktig hvor og når retten stammer fra.

Og at hummus er populært er hevet over enhver tvil, både i hjemlandene og nå også i vår del av verden. Takket være rettens popularitet finnes det nå også et hav av oppskrifter som enten påstås å være originale eller kreative, og et kjapt Google-søk vil bekrefte av at det i dag finnes omtrent like mange oppskrifter på perfekt hummus som det finnes hummuselskere.

Faktisk er det forventet at det globale hummus-markedet til nå hele 10 milliarder(!) innen 2032, og helt ærlig – vi skjønner hvorfor. Hummus er fantastisk, enten du nyter det som en dipp sammen med grønnsaker eller spiser det i et pitabrød med falafel. Og jo da, du kan selvsagt kjøpe hummus i butikken, men visste du at det faktisk ikke er vanskelig i det hele tatt å lage hummus på kjøkkenet hjemme?

Og ekstra god blir angivelig hummusen om du benytter deg av Ryan Goslings hemmelig hummus triks.

Hva er hummus?

Hummus er en dipp av moste kikerter. Den vanligste versjonen er heter hummus tehina. Denne er tilsatt tahini, som rett og slett er moste sesamfrø. Tahini gir hummusen en kremete og rundere smak som i de flestes øyne er helt nødvendig for god og korrekt tilberedt hummus.

Selve ordet hummus er fra arabisk og betyr rett og slett kikerter.

Isbit i hummus

Gosling, som er kjent fra filmer som The Notebook og ikke minst sommerhiten Barbie fra et par år tilbake, uttalte i et intervju for noen år tilbake at å lage perfekt hummus krever en ingrediens du kanskje ikke har hørt om før (eller funnet på noen ingrediens-liste): Nemlig en isbit.

– Jeg er medeier i en marokkansk restaurant, og har lært meg at om du putter en isbit i hummusen når du blender den, så ender du opp med en mykere, enda mer kremet hummus, forklarte Gosling i et intervju med IMDB i 2024.

Restauranten skuespilleren snakker om er Tagine Bevery Hills, som Gosling startet sammen med kokk Ben Benameur i 2004, etter å ha spist et måltid Benameur hadde laget og falt pladask for maten hans og marokkansk mat generelt.

Tagine er fortsatt en populær restaurant i Los Angeles, og har mange klassiske marokkanske retter på menyen, som tagine, mange ulike retter med røstede grønnsaker og klassikeren hummus, så klart.

Hvorfor skal man ha en isbit i hummusen?

Det er ikke bare Gosling som anbefaler en isbit i hummusen for konsistensens skyld. Magasinet Tasting Table har også skrevet om trikset, og råder hjemme-kokker til å ha et par isbiter i blenderen sammen med kikerter, tahini, oliven olje og sitronjuice når man lager hummus, noe de sier vil «heve teksturen til et profesjonelt nivå.»

Hummus med topping.
Slik lager du perfekt hummus hver gang. Foto: Imad_786

– Isbiter er fulle av bittesmå luftbobler som vil hjelpe til med å gjøre hummusen din ekstra luftig og virkelig blende alle ingrediensene bedre sammen. Blenderen knuser isbiten raskt og effektivt, og samtidig fordeler alle disse små luftboblene gjennom hummusen noe som gjør den silkemyk og luftig, forklarer matskribent Julia Holland i en artikkel i Tasting Table.

Holland forklarer at den beste metoden er å kombinere alle de andre ingrediensene i en food processor, og så ha i isbiten til slutt. Tilsett så nok en isbit og pulser blandingen. Fortsett å pulse til du oppnår ønsket konsistens på hummusen.

– Etter at du har tilsatt isbitene kan du la maskinen gå i et par minutter til. Jo lengre du blender isbitene, dess mer kremete blir hummusen din.

Les også