Gå til hovedinnhold

Plates London er den første veganske restauranten i Storbritannia som får en Michelin-stjerne 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 12. februar

En vegansk restaurant i London har blitt den første 100 prosent plantebaserte restauranten i Storbritannia som får en stjerne i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Alt-i-alt var det ni restauranter i hovedstaden som fikk den gjeve utmerkelsen for første gang under en seremoni som fant sted i Glasgow tidligere denne uken. Og blant disse fant man altså for første gang en restaurant med helt vegansk meny.

Plates London, som ligger på Old Street i bydelen Shoreditch, åpnet dørene i 2024, like etter at sjefskokk og eier, Kirk Haworth, ble kåret til 'Champion of Champions' i BBC programmet The Great British Menu.

Haworth, som driver Plates London sammen med sin søster, Keeley, er en klassisk utdannet kokk som har jobbet i noen av verdens beste restauranter. Han begynte selv å spise helt plantebasert i 2016, etter å ha fått diagnoses Borreliose, også kalt Lyme disease.

Imponerte Michelin-inspektørene

I en rapport om restauranten hyllet Michelin-inspektørene Haworth sin tilnærming til plantebasert 'fine dining' - og uttrykte beundring for en kokk som er 'helt tydelig lidenskapelig opptatt av det han driver med' og anerkjente at han, som veganer selv, 'er opptatt av å vise at plantebasert mat kan være så fantastisk fristende og god.'

Og dette har Haworth tydeligvis klart, bemerker Michelin-inspektørene videre, som forklarer at besøkende til Plates London slett ikke bare er veganere, men også mange andre 'nysgjerrige og kresne' kunder som er der fordi de rett og slett har hørt at dette er den mest nytenkende og spennende restauranten i London akkurat nå.

I sin rapport om Plates skiver de:

- Ja, dette er på alle måter et banebrytende, unikt spisested blant Storbritannias mange restauranter. Men den er mer enn det. Plates London er en fantastisk restaurant med mat verdig en Michelin-stjerne. Selv de mest innbarka kjøttspisere vil la seg imponere.

En Michelin-verdig meny

Hos Plates London er menyen sesong-basert, og en syv-retters meny koster £75, noe som tilsvarer omtrent 1050 norske kroner i dagens kurs. Michelin-inspektørene lot seg spesielt imponere av sausene, som de sa tydelig bar preg av Haworths utdanning som stjernekokk.

Måltidet inspektørene spiste på restauranten besto av en kabocha gresskar suppe med ingefær, potetdumplings og urtepesto. Deretter fikk de servert langtidsstekt purreløk med kastanjekrem og dressing laget på jalapeno og stikkelsbær.

En rett som alle lot seg imponere av var husets eget surdeigsbrød servert med pisket cashewnøtt og spirulina-smør. Den samme gjaldt en av hovedrettene, som bestod av grillet maitake-sopp med en reduksjon av sorte bønner, kimchi og puffet ris.

I Michelin-inspektørenes rapport stod det:

- Vi kom alle ut derfra og kunne ikke slutte å snakke om denne fantastiske sopp-retten. De forskjellige smakene og teksturene var kombinert på en så perfekt måte, noe som bare viser enda tydeligere frem hva denne restauranten virkelig har gjort seg suverene på.

Til dessert fikk inspektørene servert en rispudding-iskrem med rabarbra, rødbete og morbær, samt en sjokoladekake av råkakao servert med kokosblomst-is, sur kirsebærkompott, makadamianøtter og en rå karamellsaus.

Les også