Vi vet at kjøttindustrien og dyrelandbruk har en enorm og ødeleggende effekt på planeten vår på grunn av de enorme utslippene av klimagasser disse industriene produserer. Så at å spise mindre kjøtt eller eliminere det totalt fra kostholdet sitt er det mest bærekraftige man kan gjøre finnes det ingen tvil om. Et bedre valg, så klart, er å spise hel, plantebasert mat og plantebaserte kjøtterstatninger.
Faktisk viser en ny studie at plantebaserte kjøttprodukter har hele 89 prosent lavere miljøpåvirkning enn tradisjonelle, animalske kjøttprodukter. Ifølge The Good Food Institute (GFI) og EarthShift Global, som utførte en såkalt livsløpsanalyse på plantebaserte kjøttalternativer, er dette den største analysen av sitt slag som har blitt gjennomført på disse produktene.
For å gjennomføre analysen gjorde man en direkte sammenligning mellom den miljømessige påvirkningen fra tradisjonelle kjøttprodukter sammenlignet med den miljømessige påvirkningen fra plantebaserte kjøttalternativer. Analysen så også på forskjellene mellom å produsere kjøttalternativer fra ulike ingredienser, som for eksempel soya-proteiner sammenlignet med erte-proteiner.
Plantebaserte kjøttalternativer langt mer bærekraftig og klimavennlig
Det forskerne til slutt fant ut, var at plantebaserte kjøttalternativer har i gjennomsnitt 89 prosent lavere klimaavtrykk enn tradisjonelle kjøttprodukter, uansett hvilke ingredienser man benytter for å fremstille disse produktene.
Videre viste analysen av plantebaserte kjøttprodukter har 91 prosent lavere klimaavtrykk enn biff (oksekjøtt), 88 prosent lavere klimaavtrykk enn svinekjøtt og 71 prosent lavere klimaavtrykk en kyllingkjøtt.
Og det stoppet ikke der. For å produsere plantebaserte kjøttalternativer kreves det 79 prosent mindre jordbruksarealer enn det som kreves for å produsere samme mengde kjøtt. Man benytter 95 prosent mindre vann og man kutter vannforurensning med hele 93 prosent dersom man produserer plantebasert kjøtt sammenlignet med produksjon av animalske kjøttprodukter.
Plantebaserte kjøttalternativer er ikke bare mer bærekraftig, men også sunnere
Så det hersker ikke lenger noen tvil om at plantebaserte kjøttalternativer er bedre for planeten vår. Men hva med helsen vår? Der er tallenes tale også klar: Plantebasert kjøtt er langt sunnere for oss en å spise kjøtt fra dyr.
Ifølge en rapport fra The Food Foundation som kom ut tidligere i år viste det seg at plantebaserte kjøttalternativer inneholder mindre salt, sukker og mettet fett enn tradisjonelle animalske produkter. Og det samme viser seg å gjelde for meieriprodukter. I november i fjor publiserte den franske bio-tech selskapet Bon Vivant en egen livsløpsanalyse for presisjonsfermenterte melkeproteiner, og beviste her at disse er langt mer bærekraftige. Det viste seg nemlig at presisjonsfermenterte melkeproteiner gir 72 prosent lavere klimagassutslipp og krever hele 81 prosent mindre vann og 99 prosent mindre jordbruksarealer for å kunne produseres.
Konklusjonen? Dersom vi byttet fra animalske proteiner – både når det gjelder kjøtt- og meieriprodukter – så ville man kutte klimagassutslipp i så store mengder at det tilsvarer mer enn det verden har spart med å bytte om fra bensin- og diesel-biler til elektriske kjøretøyer.