Hver sommer strømmer solhungrige nordmenn til Hellas, og da er det spesielt Kreta som er et populært valg.
Denne vakre Middelhavsøya er Hellas’ største, og har med sine 320 soldager lenge vært en populær feriedestinasjon for reisende fra hele verden. I tillegg til sol har Kreta også mye annet å by på, som vakker og variert natur med alt fra høye fjelltopper og dype raviner til olivenlunder, sitrusplantasjer, hvite sandstrender og krystallklart hav.
Og om du elsker historie og kultur, er Kreta også den perfekte destinasjonen å oppsøke – her kan du nemlig oppleve antikkens Hellas på Knossos og se ruinene av palasset som er nesten 4000 år gammelt. Eller hva med et besøk til Spinalonga – den lille øya utenfor nordøst-kysten av Kreta som var Europas siste aktive leir for spedalske.
Når det gjelder mat og spisesteder, vil du også ha mye å glede deg til om du har tenkt til å legge turen til Kreta. Det greske kjøkkenet er ofte kjent for retter som inneholder både kjøtt og ost, men faktum er at det også tradisjonelt sett spises mange retter og råvarer som er helt plantebaserte. Noen av de mest kjente av disse er spanakopita (spinatpai), dolmadakia yalantzi (drueblad fylt med for eksempel ris og ulike urter) og gigantes plaki (store, bakte bønner i en krydret tomatsaus).
I tillegg er det verdt å vite at de gamle grekerne faktisk var svært tidlig ute med å fremsnakke en plantebasert livsstil. Store filosofer som Pythagoras og Platon snakket begge om dydene ved å leve et plantebasert liv, og nevnte både dyrevelferd og omtanke for jorda og miljøet i sine skriverier.
Det milde, tørre klimaet er perfekt for dyrking av oliven, og Hellas er en av verdens største produsenter av olivenolje. I tillegg dyrkes det mye druer, sitrusfrukter og mange andre frukt og grønnsaker på denne frodige, vakre øya. I Hellas viser faktisk nå undersøkelser at så mange som 10 prosent av befolkningen spiser plantebasert, så om du befinner deg på Kreta i sommer, ja, da ert det bare å glede seg til måltidene.