Gå til hovedinnhold

Tempeh-kofta kebab med libanesisk ris

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Kofta-kebab, eller køfte, er elsket i store deler av Midtøsten, spesielt i Tyrkia hvor den tradisjonelt lages med lammekjøtt. I denne versjonen bruker vi tempeh – et utrolig anvendelig plantebasert protein som absorberer smak som en svamp! Tempeh gir virkelig en eksepsjonell vri på denne ellers tradisjonelle retten, perfekt med den aromatiske risen. Server gjerne med nybakt brød som tilbehør. En oppskrift gir ca. 4-6 porsjoner. Oppskriften på plantebasert kofta kebab har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 2 t 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Vegansk kebab på metallspyd over en bolle med smaksrik ris.
Kofta-kebab laget av tempeh inneholder masse smak og spennende krydder. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Bland kebabmassen
    Bland alle kebabingrediensene sammen i en bolle med litt vann og sørg for at alt er godt kombinert. Blandingen skal være fuktig nok til å formes på spyd. Hvis den er for våt, tilsett mer malte linfrø.

  2. Form kebabmassen
    Form blandingen langs lengden av spydene (helst flate metallspyd, men trespyd fungerer hvis de bløtlegges først) i en pølseform. La kebabene hvile i kjøleskapet i 30-60 minutter for at smakene skal trekke inn.

  3. Stek kebaben i ovnen
    Stek spydene i varm ovn i 20 minutter eller til de er gyldenbrune.

  4. Tilbered risen i en stekepanne eller wok
    Ta en stekepanne eller wok, tilsett en skvett olivenolje og stek orzoen/vermicelli-nudlene i noen minutter til den begynner å bli gyllen brun. Vær forsiktig så den ikke brenner seg.

  5. Gjør risen aromatisk
    Tilsett sjalottløk og hvitløk, stek i 30 sekunder, tilsett risen og rør godt. Hell i buljongen og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke til risen er ferdig. Tilsett litt vann om nødvendig, men bare nok til å hindre at risen koker tørr. Risen skal absorbere all væsken når den er ferdig. Når risen er al dente, skru av varmen og la den hvile i 10 minutter før servering.

  6. Server kofta-kebaben med aromatisk ris og pynt med ønsket topping
    Legg risen i fine boller og pynt med bladpersille eller koriander. Server sammen med kebab-spydene.