Gå til hovedinnhold

Marengs med kokos­krem og bærcoulis

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Sprø, vegansk marengs med frisk bærsaus og myyyyk-myk kokos­krem. En elegant dessert som er helt plantebasert. Eggene byttet ut med et overraskende og genialt alternativ: aquafaba, altså «bønne vann»! Vannet vi snakker om her, er nærmere bestemt kikertlake, som kan piskes stivt, akkurat som eggehviten. Resultatet blir luftig marengs som smelter på tungen, perfekt balansert med syrlig bær og kremet kokos. Denne desserten passer ypperlig som en lett avslutning på et festmåltid, eller som en luksuriøs treat når du vil imponere gjestene. Oppskriften har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Vil du prøve andre desserter med marengs uten egg? Se oppskriften på vegansk pavlova!

Total tid: 4 t 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Et tårn lagvis med eggfri marengs, friske bær, myntblader, krem og bærcoulis.
Et vakkert desserttårn med lag av sprø marengs, myk kokoskrem og friske bær! Pyntes med coulis og ferske mintblader for siste kronen på verket. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag marengsbunnene
    Sil laken fra kikertene over i en bolle (spar kikertene til en annen oppskrift). Pisk laken til stive topper begynner å forme seg. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker videre på middels hastighet. Ha i xanthan gum (valgfritt) og en skvett eplecidereddik, og fortsett å piske til massen er blank og danner stive topper. Pass på å ikke under- eller overpiske.

  2. Stek marengsene
    Ha marengsmassen i en sprøytepose og sprøyt små topper på et stekebrett med bakepapir. Stek i ovn ved 80–100 °C i 2-4 timer (avhengig av ovnen din), eller til de er sprø og helt tørre. La dem avkjøle. Ferdige marengs kan oppbevares i en tett boks i opptil en måned.

  3. Lag bærcoulis
    Kok opp bærene sammen med sukker(valgfritt), krydder og en liten skvett vann. La det småkoke i ca. 10 minutter. Sil bort frøene, ha sausen tilbake i kjelen og kok videre til den tykner. Avkjøl i kjøleskapet.

  4. Pisk kokoskremen
    Visp kokos­kremen sammen med melis og limeskall til en luftig og jevn krem. For best resultat kan kokos­kremen være delvis frossen (sett den i fryseren ca. 1 time før bruk).

  5. Sett sammen desserten
    Ta en marengs og legg en skje kokos­krem på den flate siden. Legg på noen friske bær, litt mer kokos­krem og sett en ny marengs oppå, med den flate siden ned.

  6. Pynt og server
    Ringle litt bærcoulis over marengsene, pynt med myke bær og en frisk mynte. Eventuelt kan du drysse litt kanel på toppen før servering.