Gå til hovedinnhold

Carbonara med sopp-«bacon»

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Pasta carbonara er muligens Italias mest diggeste pastarett, og en skikkelig kul utfordring å gjenskape med bare plantebaserte ingredienser. Med noen få triks, får du en kremete, fyldig, vegansk pasta med smaker som er helt umulig å mostå. Til pastaen lager du også «bacon»-biter av kongeøsterssopp. De marineres med krydder, lønnesirup og liquid smoke for en umamirik smak før de bakes i ovnen. Sammen med en myk saus av polenta og næringsgjær, blir dette en carbonara som imponerer til både hverdags og fest. Oppskrift på carbonara med sopp-«bacon» har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction.

Total tid: 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
kremet, vegansk pasta carbonara med sprø biter av sopp-
Den italienske favoritten pasta carbonara - her med en smakfull vegansk vri toppet med sopp-"bacon". Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag sausen
    Smelt smøret i en kjele, tilsett polenta og la det surre i ett minutt. Spe gradvis med plantemelken mens du rører kontinuerlig til sausen er tykk og kremet. Rør inn næringsgjær, og smak til med salt og pepper.

  2. Lag marinade til sopp-«bacon»
    Bland paprikapulver, røykaroma, tamari og lønnesirup i en skål.

  3. Mariner og stek sopp-«bacon»
    Legg et lag soppskiver på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle marinaden på begge sider av soppen. Stek ved 180 °C i ca. 10 minutter, og snu skivene et par ganger underveis. Skjær de ferdigstekte skivene i tynne baconlignende strimler.

  4. Kok pastaen
    Kok spaghettien i lettsaltet vann til den er al dente. Sil av vannet og vend pastaen sammen med sausen.

  5. Topp pastaretten og server
    Fordel pastaen i store skåler, topp med sopp-«bacon», dryss over revet vegansk parmesan og pynt med basilikumblader eller andre urter.