Gå til hovedinnhold

Nyt Vaffeldagen i dag med digge og helt veganske vafler 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 25. mars

I dag, 25. mars, feirer vi Vaffeldagen. Dagen, hvor vi hyller den herlige hjerteformede godsaken, markeres både i Norge, Sverige og Danmark, men om du lever i troen at den gode, gamle vaffelen er en urnorsk mattradisjon, ja, så tar du faktisk litt feil.

Vafler, som så mye annet, inngår faktisk i en lang rekke mattradisjoner vi har importert fra utlandet – denne gangen fra Sverige.

Faktisk har det seg slik at denne dagen opprinnelig var kjent som Vårfrudagen, som er en gammel merkedag for jomfru Marias budskapsdag. Men på folkemunne i Sverige ble dagen omdøpt til Våffeldagen, og vipps fikk vi en helt egen dag til ære for vaffelen – noe denne godsaken selvsagt fortjener.

Vafler opp gjennom historien

Fra middelalderen feiret vi Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars fordi det var dagen hun fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. I likhet med Vår Frues Dag kan også vafler spores helt tilbake til middelalderen, da de første vaffellignende kakene ble stekt over åpen ild i spesielle jern med lange håndtak.

I Sverige ble det etter hvert slik at vaffelen ble et slags symbol på at vinter blir til vår, og senere spredte tradisjonen seg til mange land, blant annet Norge.

På 1800-tallet kom vaffeljernet med hjertemønster slik vi fortsatt kjenner det i dag, og vaflene ble etter hvert et populært innslag til kaffekosen i hele Skandinavia.

Vaffelen ble et symbol på at vinter ble til vår.

Tradisjonelle oppskrifter på vafler inneholder ofte både melk, egg og smør. Men det er faktisk latterlig enkelt å gjøre vaffeloppskriften helt plantebasert.

Veganske vafler er enkelt å lage og kan nytes når som helst. Man kan lag vaflene som en god helgefrokost med friske bær, eller som dessert med luftig soyakrem og syltetøy. Denne digge vaffeloppskriften som vi har fått lov til å dele er laget av Tiril Glasø Holseter, som driver nettstedet Veganske Fristelser. Vaflene er uten egg eller melk, men har fremdeles den «klassiske» smaken av vafler som er elsket av både små og store.

Oppskriften inneholder kikertlake som binder ingrediensene sammen. Kikertlake kan fryses ned og også brukes som eggerstatning til flere veganske desserter, så spar på den istedenfor å helle den ut i vasken. 1 porsjon gir ca. 10 vafler.

Les også