Om disse retningslinjene godkjennes, vil man kunne spare NHS, som er navnet på Storbritannias offentlige helsevesen, for opp mot 55 millioner britiske pund i året – eller hele 760 millioner kroner, som dette tilsvarer.
Ifølge forslaget ser man for seg å bytte ut kjøtt og animalske produkter med grønnsaker, bønner og linser, og ved å gjøre dette vil man kunne spare inn millioner i innkjøpspris. I tillegg foreslås det at noen av disse pengene man så har spart kan benyttes til å kjøpe fra – og dermed støtte – støtte britiske bønder som dyrker økologiske frukt og grønnsaker.
I det samme forslaget, som har fått tittelen Serving Up, kommer det også frem at det er ønskelig at regjeringen gjør om på gjeldende foreskrifter om skolemat, de såkalte School Food Standards, hvor det står at skoler er pålagte å servere kjøtt minst tre dager i uken.
Målet skal være et sunnere samfunn og en sunnere befolkning
I stedet for dagens foreskrifter, foreslås det at skoler skal legge vekt på at det skal serveres sunn og bærekraftig mat, og at alle elever skal få tilbud om minst to porsjoner med grønnsaker eller belgvekster som bønner og linser til hvert eneste skolemåltid. Forslaget har også flere punkter rundt hvordan skoler og sykehus kan redusere matsvinn, redusere transportutslipp og regulere hva som importeres og kvaliteten på dette.
(Foto: Paolo Paradiso / Shutterstock.com)
– Hver eneste dag bruker vi millioner av folks skattepenger på mat. Og disse pengene burde jo gå til bærekraftige, lokale bønder som jo direkte er med på å bidra til å skape et sunnere samfunn og en sunnere befolkning, sier Ruth Westcott, som er leder for Sustain, en organisasjon som arbeider for et bedre matsystem og landbruk i Storbritannia.