Gå til hovedinnhold

Ny klimarapport i Storbritannia er klar: Inntak av kjøtt og meieriprodukter må kuttes drastisk 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 12. mars

Tidligere i år la Miljødirektoratet i Norge frem sin årlige oppdatering av klimatiltak som kan gjøres her til lands, og et av de viktigste tiltakene som ble løftet frem, var å spise mindre kjøtt. Og liknende anbefalinger dukker nå opp på løpende bånd også i andre land. Tidligere denne uken publiserte Storbritannias klimaforandringskomite sine nyeste anbefalinger - og deres største oppfordring? Briter må redusere inntak av kjøtt og meieriprodukter.

Komiteen, med navnet Climate Change Committee , fungerer som den britiske regjeringens offisielle rådgiver på klimaspørsmål. Deres siste rapport, Seventh Carbon Budget, har fokus på hvordan Storbritannia kan redusere karbonutslipp, og inkluderer svært spesifikke anbefalinger om å drastisk redusere kjøtt- og meieriprodukter i kostholdet og heller erstatte disse med alternative proteinkilder fra planteriket.

Her er bare noen av komiteens nyeste anbefalinger til den britiske regjeringen:

  • Reduksjon i inntak av kjøtt og meieriprodukter. Kjøttforbruk - og da spesielt forbruket av rødt kjøtt - burde kuttes med så mye som 25-30 prosent før 2040, og det anbefales at inntak av meieriprodukter kuttes med så mye som 20 prosent i løpet av samme tidsperiode. Animalske proteiner må erstattes med proteiner fra planteriket.
  • Færre kyr og sauer. Antallet kyr, kveg og sauer i landet burde minske med minst 27 prosent for å redusere utslipp. Dette ville også frigjøre store jordbruksarealer som kan brukes til å plante skog, dyrke torv og til å dyrke mer økologiske avlinger av korn og grønt.
  • Reduksjon i jordbruksutslipp. Utslipp av jordbruk burde reduseres med så mye som 39 prosent innen 2040, og dette kan oppnås ved å forbedre produktivitet og redusere bruk av kunstgjødsel.
  • Unngå 'karbonlekkasjer.' Man skal ikke importere mer kjøtt og meieriprodukter for å gjøre opp for mindre produksjon av dete på hjemmebane.
  • Øke forbrukerkunnskap og senke priser. Kunnskap rundt plantebaserte kosthold må økes, og husstander med lavere inntekt enn gjennomsnittet må motta økonomisk støtte slik at de har råd til å legge om kostholdet til å spise mer plantebasert. Bedre merking av matvarer og matprodukter anbefales også.

"Dette er et steg i riktig retning for hele matsystemet vårt."

Storbritannia leder forskning på alternative proteiner

Den forrige rapporten fra Storbritannias klimaforandringskomite ble publisert i 2023, og var da kritisk til den britiske regjeringens fremgang når det gjaldt å implementere tiltak mot klimaendringer. Rapporten pekte på at regjeringen ikke var raskt nok ute med å støtte og anbefale et skifte i befolkningen mot et mer plantebasert kosthold.

I rapporten skrev forskere at en 20 prosent reduksjon i forbruk av kjøtt og meieriprodukter innen 2030 kunne være med på å reduserte utslipp med så mye som 5 MtCO2e.

En ny analyse som ble utført av GFI Europe peker på at den britiske regjeringen har så langt investert £75 millioner til forskning og innovasjon på alternative proteiner og kjøtterstatninger, noe som tilsier Storbritannia er det nest beste landet i Europa på offentlig støtte til nettopp dette. Men dessverre viser også nyere tall fra britiske supermarkeder at andelen animalske proteiner som selges i landets matbutikker fortsatt ligger på over dobbelt så mye som anbefalt mengde.

- Den nye rapporten fra Climate Change Committee er et steg i riktig retning. Spesielt når vi vet den enormt negative effekten dyrelandbruk har på planeten vår. Vi oppfordrer nå den britiske regjeringen til å ta disse klimaforskerne seriøst, og implementere de rådene de her kommer med inn i matpolitikken for de neste årene, sier global administrerende direktør hos ProVeg International, Jasmijn de Boo, til magasinet Vegconomist.

Les også