Gå til hovedinnhold

Muligheter med tang og tare – en spennende ressurs  

Selma Otterlei

Oppdatert 16. mai

Flere studier indikerer at tang og tare kan være den neste store matrevolusjonen.

Globalt er tang og tare den raskest voksende sektoren innen akvakultur, og det er potensial for betydelig økning i matproduksjon fra makroalger.

Tang og tare globalt

En studie gjort i 2022 av forskere fra Cornell, Stanford og Duke viser at å dyrke næringsrike, proteinrike alger kan hjelpe med å øke matproduksjonen globalt med opptil 50%.1 Studien beskriver hvordan dyrking av alger kan være en klimavennlig løsning på den utslippstunge dyreindustrien. Dyrking av tang og tare er ressurseffektivt, de krever ikke jordbruksareal, gjødsel eller ferskvann, og de produserer ikke den samme mengden klimagasser som tradisjonelle husdyr.

Dermed kan algeproduksjon bidra til samfunnets økende ernæringsbehov samtidig som de reduserer matsystemets press på klima, areal, avskoging og ferskvannsressurser, samt tapet av artsmangfold og karbonutslipp.

Uutnyttet ressurs i Norge

Norge, med sin lange kystlinje, huser en uutnyttet skatt i form av tareskogene. Disse tang- og tare artene er ikke bare næringsrike, men også enkle å produsere. I dag finnes det noen små norske selskap som driver med høsting av tang og tare, men potensialet for utvikling av taredyrking er stort. Dette kan skape flere arbeidsplasser og økt lønnsomhet, uten å legge press på fiskenes dyrevelferd.

Fordeler med tang og tare

I tillegg til å være bærekraftig og ha lav påvirkning på miljøet, er alger små næringsbomber. Tang og tare er rike på proteiner, omega-3 og omega-6 fettsyrer, jod, sink, kalium, magnesium, kalsium, selen og fosfor, samt kostfiber. Disse næringsstoffene har vist seg å regulere blodsukker- og kolesterolnivået, og er gode for hjertet og tarmen.

Fakta

  • Tang og tare kan øke matproduksjonen i verden med 50%.
  • Tang og tare kan erstatte utnytting av fisk, og har et lavt klimaavtrykk i produksjon.
  • Høsting av vill tang og tare må foregå på en bærekraftig måte.
  • Tang og tare inneholder mye proteine, omega-3 fettsyrer, jod, sink, kalium, magnesium, kalsium, selen, fosfor og kostfiber.

Fremtidig potensial

Dette er bare begynnelsen. En studie fra september 2023 peker på potensialet for å bruke tang og tare til å lage proteinrike plantebaserte kjøtterstatninger/alternativer til kjøttprodukter. Dette er spesielt viktig i en tid der vegansk og plantebasert kosthold blir stadig mer populært. Tang og tares proteinnivåer kan erstatte noe av soyaen som brukes i kjøtterstatninger.2

Med disse fordelene og mer forskning kan tang og tare være svaret på fremtidens matbehov. Deres høye næringsverdi, miljøvennlige produksjon og potensial til å erstatte kjøttprodukter, kan tang- og tarebaserte produkter være nøkkelen til en sunnere og mer bærekraftig fremtid for alle.

Les også