Flere studier indikerer at tang og tare kan være den neste store matrevolusjonen.
Globalt er tang og tare den raskest voksende sektoren innen akvakultur, og det er potensial for betydelig økning i matproduksjon fra makroalger.
Tang og tare globalt
En studie gjort i 2022 av forskere fra Cornell, Stanford og Duke viser at å dyrke næringsrike, proteinrike alger kan hjelpe med å øke matproduksjonen globalt med opptil 50%.1 Studien beskriver hvordan dyrking av alger kan være en klimavennlig løsning på den utslippstunge dyreindustrien. Dyrking av tang og tare er ressurseffektivt, de krever ikke jordbruksareal, gjødsel eller ferskvann, og de produserer ikke den samme mengden klimagasser som tradisjonelle husdyr.
Dermed kan algeproduksjon bidra til samfunnets økende ernæringsbehov samtidig som de reduserer matsystemets press på klima, areal, avskoging og ferskvannsressurser, samt tapet av artsmangfold og karbonutslipp.
Uutnyttet ressurs i Norge
Norge, med sin lange kystlinje, huser en uutnyttet skatt i form av tareskogene. Disse tang- og tare artene er ikke bare næringsrike, men også enkle å produsere. I dag finnes det noen små norske selskap som driver med høsting av tang og tare, men potensialet for utvikling av taredyrking er stort. Dette kan skape flere arbeidsplasser og økt lønnsomhet, uten å legge press på fiskenes dyrevelferd.