Gå til hovedinnhold

Ledende amerikansk lege-komité: Kutt ut kjøtt og meieriprodukter for størst helsegevinst  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 16. september

Kjøtt og meieriprodukter er en av de største pådrivere av kroniske sykdommer for amerikanere flest. Det påstår en av landets ledende legeforeninger.

Uttalelsen kommer som et svar på en rapport fra den amerikanske regjeringens Make America Healthy Again (MAHA) kommisjon, som kom ut tidligere i år  og som så på sammenhengen mellom et dårlig kosthold og økningen i kroniske sykdommer hos barn.

I en pressemelding som et svar på denne rapporten minner legeforeningen Physicians Committee for Responsible Medicine amerikanere om at når det gjelder helserisiko, så er det kjøtt og meieriprodukter som er absolutte verstinger. I tillegg etterspør komiteen, som består av medlemmer som alle er leger i ulike arenaer av helsevesenet i USA, at både foreldre og befolkningen generelt får tilgang på bedre informasjon rundt prosessert mat, og hva som er sunt og usunt her.

Komiteen er for så vidt enig med MAHA sin rapport som fant at et usunt kosthold er en av hovedårsakene til økningen i kroniske sykdommer hos barn. Men ønsker å legge til at da er det spesielt noen matvarer man burde vært obs på som virkelig utgjør en økt helserisiko, både for barn og voksne.

I sin pressemelding uttaler Dr Neal Barnard, som er professor i medisin ved George Washington University School of Medicine i Washington, DC, og president i the Physicians Committee, at regjeringen bør nå anbefale et skifte fra et kosthold som inneholder kjøtt og meieriprodukter til et kosthold som i all hovedsak er plantebasert, med fokus på frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter.

Professor i medisin og president i Physicians Committee for Responsible Medicine, Dr Neil Barnard.
Dr Neil Barnard er professor i medisin ved George Washington University School of Medicine i Washington, DC, samt president i foreningen Physicians Committee for Responsible Medicine
Foto: Physicians Committee for Responsible Medicine

– Bacon og egg, burgere, pepperoni pizza og andre animalske produkter er stappfulle av mettet fett og kolesterol, og er per i dag pådrivere av den epidemien vi i dag ser i USA når det gjelder sykelig overvekt, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, uttalte Barnard i pressemeldingen.

En mer nyansert tilnærming til prosessert mat

I MAHA sin rapport frarådes foreldre å velge alle ultraprosesserte matvarer, men Physicians Committee ber om at man tar en litt mer nyansert tilnærming, da det faktisk viser seg at en del prosesserte, plantebaserte produkter faktisk er et sunnere valg en mange animalske matvarer.

«Begrepet ultraprosessert’ er et finne-på ord som egentlig ikke har noen klar betydning og enda mindre praktisk verdi.»

Blant annet viser en studie fra Harvard at å spise kjøtt og meieriprodukter var assosiert med en 44 prosent økt risiko for å utvikle diabetes type 2, mens å spise ultraprosesserte fullkorns-frokostblandinger var assosiert med en 22 prosent redusert risiko for å utvikle diabetes type 2.

I tillegg publiserte legeforeningen selv en studie tidligere i år som viste tydelig at å velge plantebasert mat i stedet for mat basert på kjøtt, egg og meieriprodukter kunne føre til en merkbar reduksjon i kroppsvekt, uansett hvor ‘prosessert’ matvarene man spiste var. Denne studien, samt andre lignende studier, har faktisk ført til at organisasjonen American Medical Association har kommet med nye retningslinjer rundt dette med prosessert mat, hvor målet er å gjøre det enklere for forbrukere å velge mellom sunne og usunne prosesserte matvarer.

– Begrepet ultraprosessert’ er et finne-på ord som egentlig ikke har noen klar betydning og enda mindre praktisk verdi. Studier viser oss at når det gjelder hva som klassifiseres som ultraprosessert matvarer, så er det enorme forskjeller i næringsverdi og innhold i disse. Noen kan være helseskadelige, mens andre igjen kan være med på å gjøre deg sunnere, og til og med redusere risikoen din for å utvikle ulike kroniske sykdommer, forklarer Neil Barnard.

Les også