Gå til hovedinnhold

Kjøttbransjeaktør må betale erstatning etter rettsmisbruk mot dyrevernorganisasjoner  

Julie Kvamme

Oppdatert 02. april

En nylig dom fra Brussel tingrett slår fast at den belgiske kjøttfederasjonen FEBEV er skyldig i “ondsinnet sabotasje av den offentlige debatten gjennom rettsmisbruk”. Bakgrunnen for dommen er et søksmål mot dyrevernorganisasjonene Tierschutzbund Zürich (TSB) og Animal Welfare Foundation (AWF).1

I 2022 forsøkte FEBEV å blokkere en video laget i samarbeid mellom de to organisasjonene. Videoen avdekket alvorlige dyrevelferdsbrudd ved slakterier og andre ledd i kjøttindustriens forsyningsskjede, og viste hester som ankommer helt utmagret til slakteriet, som blir slått og sparket av arbeidere, og er etterlatt uten tilsyn til tross for skader.

FEBEV forsøkte å hevde at videoen inneholdt “usann og villedende informasjon”, og at videoen var “ensidig og ubegrunnet, ikke støttet av konkrete, håndgripelige, eller objektive elementer”.

Den belgiske tingretten var ikke enige med FEBEV, og  ble dømt til å betale 12 500 euro i saksomkostninger for sin “åpenbare misbruk av rettsprosessen.”

Et EU-forbud mot import av hestekjøtt vil derfor ikke bare redusere dyrelidelser, men kan stanse de hyppige hestetyveriene i landet.

Koordinert søksmålsstrategi av kjøttbransjen mot dyrevernere

Under rettssaken ble det klart at FEBEV hadde samkjørt sitt søksmål med den sveitsiske importøren Skin Packing, som hadde lignende søksmål mot TSB i både strafferettslig og sivile saker. Disse sakene ble avvist i retten.

Koordineringen tyder på bruk av strategien SLAPP: «Strategic Lawsuit Against Public Participation». Slike strategier brukes av sterke aktører for å utnytte rettssystemet for å kneble og utmatte kritikere i langvarige og kostbare rettsprosesser.

Et europeisk importforbud blir viktig for å stanse brudd på dyrs rettigheter – og organisert kriminalitet

Hånd som klapper en hest.
Foto: Getty Images Signature / Canva

Det er ikke vanlig å spise hestekjøtt i Argentina, da det er sosialt stigmatisert. Industrien eksisterer i hovedsak for å møte forespørselen i Europa, som er landets største marked for eksport av hestekjøtt, hvor de største importørene er Frankrike, Belgia og Italia.

Ifølge en studie fra 2017, er det vanskelig å spore hvor hestene kommer fra. Kun 30 prosent eiermerke, og av 250 000 de hestene som blir levert til slakterier i Argentina hvert år, har de fleste ingen fortid. Ikke mer enn 8 prosent av hestene har dokumentasjon i form av helsepapirer.2

Det er rapportert om at mange av hestene som konsumeres i Europa kan komme fra organisert kriminalitet som opererer i Argentina, og stjålne hester ender ofte opp i slakterier for å møte EU-markedets etterspørsel av hestekjøtt.

Et EU-forbud mot import av hestekjøtt vil derfor ikke bare redusere dyrelidelser, men kan stanse de hyppige hestetyveriene i landet.

Har blitt kritisert for villedende markedsføring

FEBEV har også blitt kritisert for å ha brukt “Respectful Life” i sin markedsføring av hestekjøtt fra Argentina. Merket antyder at dyrene behandles “respektfullt”, men undersøkelser har avdekket alvorlige brudd på dyrevelferd knyttet til merket, noe den belgiske organisasjonen GAIA kritiserte i en kampanje mot dagligvarekjeden Carrefour.

Kjøttfederasjonen saksøkte da GAIA for 255 000 euro, men også GAIA vant i retten mot FEDEV.

TSB, AWF og GAIA har arbeidet for et EU-importforbud av hestekjøtt fra Argentina siden 2010, etter undersøkelser i den argentinske hestekjøttindustrien som avdekket mishandling av hester.

Oppfordrer bransjeaktører til importstans på eget initiativ

Organisasjonene har ikke latt seg skremme av FEBEV, og både TSB, AWF og GAIA oppfordrer fortsatt til umiddelbar importstans av hestekjøtt produsert under disse forholdene.

EU-parlamentet har allerede vist støtte til et midlertidig importstopp på hestekjøtt fra Argentina i 2021.

Flere organisasjoner ber nå kjøttimportører å ta initiativ ved å selv stanse egen import av hestekjøtt fra land i Sør-Amerika med alvorlige, dokumenterte dyrevelferdsbrudd som ikke bryter med europeiske standarder og retningslinjer.

Det gjelder ikke bare import fra Argentina, men også fra Uruguay, hvor lignende forhold har blitt avdekket.