Gå til hovedinnhold

Jamie Oliver om hva vi burde alle spise mer av: «Bønner, bønner og mer bønner»  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 10. september

Han har brukt årevis på å kjempe for bedre mat for britiske skoleelever, og for bedre opplysning og utdanning rundt dette med sunn mat og ernæring.

Og når det gjelder hvilken mat Jamie Oliver er helt sikker på at vi alle burde spise mer av, så er kjendiskokken klar i talen: Bønner, bønner og mer bønner.

Oliver, som for øyeblikket er i full gang med promoteringen av sin nyeste kokebok, Eat Yourself Healthy, forklarte nylig hvorfor alle burde inkludere mer bønner i kostholdet sitt.

Bra for magen og for kloden

I et intervju med The Times forklarte den britiske TV-kokken:

– Bønner er bra for planeten da de tilfører nitrogen tilbake til jordsmonnet. I tillegg er bønner noe av det beste vi kan spise for tarmhelsen. Her i Storbritannia får flesteparten i seg altfor lite fiber i sitt daglige kosthold. Så om det er noe vi burde anbefale alle å spise mer av, så er det nettopp bønner.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Jamie Oliver (@jamieoliver)

Fiber er nemlig en av hoved-temaene i Olivers nye kokebok, da han peker på nettopp dette som neste kritiske front innen folkehelse.

Mens «fem om dagen»-budskapet om frukt og grønnsaker har blitt et velkjent mantra de siste par tiårene, hevder kjendis-kokken at fiberunderskuddet – det faktum at de fleste voksne ligger langt under de daglige anbefalingene – er den virkelige krisen man burde bekymre seg over, og ikke minst prøve å gjøre noe med.

Fibermangel kan ha alvorlige konsekvenser

Tall fra Storbritannia peker på at voksne mennesker i gjennomsnitt bare får i seg 18 til 20 gram med fiber om dagen, noe som er langt under anbefalingen på 30 gram fiber om dagen.

Og dette fiberunderskuddet har konsekvenser. Vi vet i dag at et kosthold rikt på fiber er knyttet til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og til og med flere ulike former for kreft. 1.

Helseorganisasjonen British Nutrition Foundation has samlet sammen resultater fra studier og forskning som viser at å få i seg 30 gram fiber om dagen kan være med på å betydelig senke kolesterol, regulere blodsukker og forbedre fordøyelseshelsen. Men til tross for disse bemerkelsesverdige resultatene blir viktigheten av fiber ofte oversett, og advarsler om hvor viktig det er å få i seg nok fiber drukner ofte i stadig mer informasjon og reklame rundt proteiner og proteinprodukter.

Plantebasert mat som frukt, grønnsaker, korn, nøtter og belgfrukter.
Et kosthold rik på fiber er det sunneste vi kan spise.

Jamie Olivers fokus på bønner bunner i den unike ernæringsverdien belgfrukter har. I overkant av bare 1 dl (eller en halv kopp) bønner gir hele fem gram fiber, i tillegg til resistent stivelse, som er med på å gi næring til sunne bakterier i tarmen vår.

I tillegg til fiber inneholder bønner og belgfrukter også plantebaserte proteiner, jern, kalium og polyfenoler, som er næringsstoffer som er kritisk viktige for både hjerte- og karhelse og metabolsk helse.

Bønner er også billige, utrolig anvendelige i mange ulike retter, og tilgjengelig i så og si alle matbutikker.

For Oliver handler den nye boken om å hjelpe folk til å ta sunnere og smarte valg i hverdagen, og gjøre det lettere å få i seg nok frukt, grønt og andre planter.

– Fem om dagen er en myte. For å virkelig få effekt av de plantene du spiser, må du spise større mengder frukt og grønt (og nøtter, korn og belgfrukter) og i større variasjon, forklarer kokken, som også skal kjøre i gang med et nytt TV-prosjekt basert på oppskriftene i den nye boken.

Løsningen? Snik mer grønnsaker og bønner inn i måltidene, og du vil nesten ikke merke at du nå plutselig får i deg så mange som 11 plantepoeng i ett eneste måltid.

Bærekraftig kjøkken-helt

Også når det gjelder å ta bærekraftige valg med maten vi spiser, er bønner en skikkelig kjøkken-helt. Bønner er med på å føre nitrogen tilbake til jordsmonnet når de dyrkes, noe som igjen reduserer behovet for syntetisk gjødsel – som igjen fører til mer utslipp av klimagasser. Faktisk har landbrukseksperter tilknyttet FN lenge hevdet at bønner og belgfrukter burde være kjernen i et mer miljø-vennlig og plantesentrisk kosthold.

Og det er nettopp dette fremtidens mat bør gjøre – nemlig ta hensyn til både helse og bærekraft, avslutter Oliver.

Les også