Og når det gjelder hvilken mat Jamie Oliver er helt sikker på at vi alle burde spise mer av, så er kjendiskokken klar i talen: Bønner, bønner og mer bønner.
Oliver, som for øyeblikket er i full gang med promoteringen av sin nyeste kokebok, Eat Yourself Healthy, forklarte nylig hvorfor alle burde inkludere mer bønner i kostholdet sitt.
Bra for magen og for kloden
I et intervju med The Times forklarte den britiske TV-kokken:
– Bønner er bra for planeten da de tilfører nitrogen tilbake til jordsmonnet. I tillegg er bønner noe av det beste vi kan spise for tarmhelsen. Her i Storbritannia får flesteparten i seg altfor lite fiber i sitt daglige kosthold. Så om det er noe vi burde anbefale alle å spise mer av, så er det nettopp bønner.
Se dette innlegget på Instagram
Fiber er nemlig en av hoved-temaene i Olivers nye kokebok, da han peker på nettopp dette som neste kritiske front innen folkehelse.
Mens «fem om dagen»-budskapet om frukt og grønnsaker har blitt et velkjent mantra de siste par tiårene, hevder kjendis-kokken at fiberunderskuddet – det faktum at de fleste voksne ligger langt under de daglige anbefalingene – er den virkelige krisen man burde bekymre seg over, og ikke minst prøve å gjøre noe med.
Fibermangel kan ha alvorlige konsekvenser
Tall fra Storbritannia peker på at voksne mennesker i gjennomsnitt bare får i seg 18 til 20 gram med fiber om dagen, noe som er langt under anbefalingen på 30 gram fiber om dagen.
Og dette fiberunderskuddet har konsekvenser. Vi vet i dag at et kosthold rikt på fiber er knyttet til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og til og med flere ulike former for kreft. 1.
Helseorganisasjonen British Nutrition Foundation has samlet sammen resultater fra studier og forskning som viser at å få i seg 30 gram fiber om dagen kan være med på å betydelig senke kolesterol, regulere blodsukker og forbedre fordøyelseshelsen. Men til tross for disse bemerkelsesverdige resultatene blir viktigheten av fiber ofte oversett, og advarsler om hvor viktig det er å få i seg nok fiber drukner ofte i stadig mer informasjon og reklame rundt proteiner og proteinprodukter.

Jamie Olivers fokus på bønner bunner i den unike ernæringsverdien belgfrukter har. I overkant av bare 1 dl (eller en halv kopp) bønner gir hele fem gram fiber, i tillegg til resistent stivelse, som er med på å gi næring til sunne bakterier i tarmen vår.
I tillegg til fiber inneholder bønner og belgfrukter også plantebaserte proteiner, jern, kalium og polyfenoler, som er næringsstoffer som er kritisk viktige for både hjerte- og karhelse og metabolsk helse.
Bønner er også billige, utrolig anvendelige i mange ulike retter, og tilgjengelig i så og si alle matbutikker.
For Oliver handler den nye boken om å hjelpe folk til å ta sunnere og smarte valg i hverdagen, og gjøre det lettere å få i seg nok frukt, grønt og andre planter.
– Fem om dagen er en myte. For å virkelig få effekt av de plantene du spiser, må du spise større mengder frukt og grønt (og nøtter, korn og belgfrukter) og i større variasjon, forklarer kokken, som også skal kjøre i gang med et nytt TV-prosjekt basert på oppskriftene i den nye boken.
Løsningen? Snik mer grønnsaker og bønner inn i måltidene, og du vil nesten ikke merke at du nå plutselig får i deg så mange som 11 plantepoeng i ett eneste måltid.
Bærekraftig kjøkken-helt
Også når det gjelder å ta bærekraftige valg med maten vi spiser, er bønner en skikkelig kjøkken-helt. Bønner er med på å føre nitrogen tilbake til jordsmonnet når de dyrkes, noe som igjen reduserer behovet for syntetisk gjødsel – som igjen fører til mer utslipp av klimagasser. Faktisk har landbrukseksperter tilknyttet FN lenge hevdet at bønner og belgfrukter burde være kjernen i et mer miljø-vennlig og plantesentrisk kosthold.
Og det er nettopp dette fremtidens mat bør gjøre – nemlig ta hensyn til både helse og bærekraft, avslutter Oliver.