Gå til hovedinnhold

Eddik, natron eller salt – hva er best for å vaske sprøytemidler av frukt og grønt? 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 04. juni

De aller fleste frukt, bær og grønnsaker som er å få kjøpt i norske matbutikker i dag er ikke dyrket økologisk. Det vil si at det er ekstra viktig å passe på å vaske disse før man skal spise dem for å få fjernet mest mulig rester fra sprøytemidler som kan ha vært benyttet under dyrking.

Frukt og grønt med hardt skall, slik som for eksempel gresskar, har som regel mindre sprøytemiddelrester enn såkalt myke frukt og grønnsaker, slik som blant annet jordbær og spinat. Men som hovedregel skal man faktisk vaske alt av frukt, grønt og bær, selv om disse er merket med ‘økologisk’ eller ‘organic,’ som jo utenlandske varer ofte er. Faktisk er det slik at man også burde skylle av pose-salat før man spiser disse, selv om det står på posen at produktet er ferdig til bruk eller at salaten har blitt vasket før den ble lagt i pose.

Mange av oss er flinke til å skylle frukt og grønt i vann før vi serverer det, men er det egentlig nok? Nei, sier eksperter, og minner om at vann alene ikke er nok til å fjerne sprøytemiddelrester.

3 måter å fjerne sprøytemiddelrester fra frukt og grønt

1. Saltvannn: Bruk havsalt eller Himalayasalt i en skål med vann, og la grønnsakene (eller frukt og bær) ligge i vannet i 20 minutter. Studier har vist at en 10% saltvannsløsning er svært effektiv og fjerner flere av de mest brukte sprøytemidlene. Husk på å skylle grønnsakene under rennende vann etter å ha tatt disse ut av saltvannsløsningen.

2. Natron: Natron er også en ren og effektiv måte å rense frukt og grønt på. Slik gjør du det: Bruk to teskjeer natron per 5dl vann, og la grønnsakene ligge i bløt i 15 minutter før du renser under rennende vann.

3. Eddik: Å la frukt og grønt ligge til bløt i en blanding av eddik og vann er også en effektiv måte å fjerne sprøytemiddelrester på. Her trenger du en del eddik til fire deler vann, slik at bruker du 4dl vann, skal du tilsette 1dl eddik. La grønnsakene ligge eddikløsningen i 20 minutter før du heller av vannet, og renser alt under rennende vann. Vær obs på at porøse frukter og bær kan bli litt vasne om de ligger for lenge i vann, slik at her gjelder det å følge litt med.

Og husk – om du har dårlig tid er det bedre å bare skylle av grønnsakene eller frukten under kranen i 20 sekunder enn å ikke gjøre noe som helst. Dette vil bidra til å i alle fall fjerne litt av eventuelle rester fra sprøytemidler, samt bakterier, og smuss fra skitne fingre som har tatt på varene mens de lå i butikken.

Les også