Gå til hovedinnhold

Burger King i Østerrike dropper kumelk og serverer nå alle varme drikker med Oatly havredrikk  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 24. oktober

At stadig flere bytter ut meieriprodukter og kumelk med plantebaserte alternativer burde ikke komme som en overraskelse om man har tatt en titt i butikkhyllene de siste par årene. I dag kan du omtrent ta turen innom hvilken som helst dagligvarehandel og finne yoghurt og kefir laget på kokosmelk, vegansk ost og ikke minst et stort utvalg plantedrikker laget av blant annet soya, mandel, havre, hassenøtter, ris og til og med erter.

Og der hvor forbrukerne leder an, der følger så klart forretningsstanden etter.

Noe som nå har blitt svært tydelig i Østerrike, hvor Burger King tidligere denne uken kunngjorde at de dropper bruk av kumelk, og at fra nå av vil alle varme drikker som serveres ved alle deres restauranter landet over, fra kaffe til cappuccino, varm sjokolade og lignende, serveres utelukkende med havremelk fra Oatly i stedet.

Omleggingen til havremelk vil ikke medføre noen ekstra kostnader for kunder, bekrefter Burger King Østerrike, og fra og med nå vil ikke kumelk tilbys som valg når man bestiller kaffe eller andre varme drikker.

Stort potensiale for bærekraftige endringer

Omleggingen, forklarer fast-food kjeden, er motivert av et mål om å tilby mer klimavennlige alternativer til kumelk, samtidig som man beholder smak og kvalitet.

Det annonserte byttet til plantemelk kommer i etterkant av at Burger King Østerrike for et par år siden gjorde et lite eksperiment for å forsøke å få flere kunder til å velge plantebasert. På en av Burger King sine restauranter i Wien tilbød man i en periode vegetarburgere og nuggets automatisk, mens de kundene som ønsket å bestille mat med animalsk kjøtt måtte be om å få dette spesifikt. Kampanjen hadde slagordet: «Vanlig eller med kjøtt?»

Barista varmer havremelk fra Oatly til å ha i kaffe.
Oatly lanserte nylig sin Baristamatic havremelk som er utviklet spesielt for bruk i kaffebarer og på kaffemaskiner. Foto: Oatly

Og nå har altså Burger King Østerrike gått i bresjen igjen, og blitt første restaurant-kjede som benytter seg av den helt nye Oatly Baristamatic havre-drikk, en melk som er spesialutviklet for kaffemaskiner og gir skum og smak som ligner vanlig melk, og leveres i 1,5 liters pakker for serveringssteder. Ifølge Oatly er den nye melken er laget med en nyutviklet teknologi som reduserer sedimentering betydelig, noe som gjør at melken får en jevn flyt i automatiske kaffemaskiner.

Roland Griesebner, som er daglig leder for Oatly i DACH-regionen og Polen, hadde følgende å si om deres nyeste produkt:

– Med Oatly Baristamatic Oat Drink har vi satt en ny standard for plantebaserte drikker til bruk i restaurant- og kafe-bransjen når det gjelder både funksjon og smak. Sammen med Burger King Østerrike har vi anerkjent det store potensialet for bærekraftige endringer i bransjen og tatt en beslutning om retningen for matomstillingen i utelivsmarkedet.

Oatly sin nye Baristamatic melk er beriket med vitaminer og kalsium, og kommer i større 1,5-literspakninger, som gjør den mer effektiv til bruk i hotell- og restaurantbransjen og i tillegg er med på å redusere emballasjeavfall.

Les også