Og den gode nyheten er at det går som regel helt fin-fint å være på reisefot som plantebasert – selv om man kanskje ikke får tak i akkurat de samme varene og rettene som hjemme. Men det kan lønne seg å ha noen gode tips og triks i ermet, og det er nettopp dette den britiske avisen The Guardian har innsett når de nå har snakket med erfarne reisende som har både backpacket seg gjennom Thailand, øyhoppet i Hellas og reist verden rundt på storbyturer – mens for fortsatte å spise sitt plantebaserte kosthold.
Journalist Rachel Dixon skriver:
– Jeg tilbragte fem uker i vår med å reise rundt i Mexico – det lengste jeg har vært hjemmefra siden jeg ble veganer for to-og-et-halvt år siden. Den turen ble en opplevelse og en bratt læringskurve: Massevis av digg vegansk mat, bøttevis av ‘back-up plan’ guacamole og en og annen oste-katastrofe. Men jeg lærte så ufattelig mye om å reise om feriere som plantebasert, og her delt noe av dette, samt gode råd og tips jeg fikk fra andre plantebaserte reisende.
Velg destinasjon om omhu
– Jeg har rett og slett blitt sjokkert over forskjellen i både utvalg og holdning til plantebasert mat på ulike reisemål og destinasjoner, forteller den veganske kokken Alex Gauthier, som har en stjerne i Michelin-guiden for sin restaurant Gautier Soho.
– I Mexico, India og den østre delen av Middelhavet, samt mye av Midtøsten er nesten all maten plantesentrisk. Bruken av bønner og linser står sentralt i deres matlaging, og de benytter seg lite eller ikke i det hele tatt av kjøtt og meieriprodukter, noe som gjør dette til svært enkle land å besøke som plantebasert.
Dixon er enig når det gjelder Mexico:
– Du finner bønner, ris og guacamole overalt, og de flere restauranter vil lage vegetar-tacos om du ber dem om det.
Men ikke avskriv noen steder – ikke engang Frankrike
– Jeg synes det er trist at hjemlandet mitt, Frankrike, ikke helt har fått med seg av plantebasert mat er en greie, men det går fortsatt fint an å reise hit som veganer, man må bare være litt smart, forklarer Gauthier.
– Det er kanskje litt mer av en utfordring nord i landet, men Paris er i forandring, og nå finnes det massevis av spennende plantebaserte spisesteder, kanskje spesielt bakerier. Sør i Frankrike er det lettere å skulle spise plantebasert, for her er det mer vanlig at man sentrerer måltider rundt grønnsaker som er i sesong. Falafel er populært, det samme er socca – et brød laget på kikertemel, samt ting som hummus, tapenade og panisse (fries laget på kikertemel). Man lever også godt på solmodne tomater, auberginer, basilikum, kikerter, olivenolje og oliven. Og ikke glem Frankrikes aller beste rett: Ratatoille.
Dra på storbytur
Berlin er kanskje storbyen over alle storbyer når det gjelder plantebasert mat, men ikke overse byer som Brighton i Englang og Wien, røper Gauthier.
Dixon sier at hun også vil legge til London, hvor det å skulle spise ute som veganer ikke er noe problem, og Mexico City, hvor hun spite utelukkende på helt plantebaserte restauranter.
Men gi landsbygda en sjanse
– Jeg har lært meg at det er ikke så smart å bare anta at det ikke vil være veganske alternativer, forklarer Elisa Allen, som er ansatt hos PETA.
– Jeg var nylig i en småby langt ute på landsbygda i Irland, og til tross for at jeg ikke hadde funnet noe med et Google-søk, så kom jeg over en lokal cafe som ikke bare hadde to ulike helt veganske kaker, men også en plantebaserte lasagne. Det skulle vise seg at eierens datter nylig hadde lagt om til et plantebasert kosthold, og dette hadde inspirert innehaveren til å utvide menyen.
Bruk Happy Cow appen
Dixon forklarer at hun ble anbefalt av så og si alle hun møtte å benytte seg av Happy Cow appen, noe hun hyppig gjorde mens hun befant seg i Mexico.
Chelsea Harrop fra Veganuary er enig:
– Happy Cow er en reisende veganer sin beste venn. Du kan benytte den til å søke opp lokale restauranter på forhånd eller mens du går gatelangs og plutselig kjenner at du skulle hatt litt mat. Man kan filtrere etter vegetariske og veganske spisesteder, eller også restauranter som har en del plantebasert på menyen, om ikke hele reisefølget ditt nødvendigvis ønsker å spise plantebasert. Jeg har nylig vært på reise gjennom både Irland og Skottland, i ganske rurale områder til og med, og Happy Cow appen har alltid kommet meg til unnsetning.
Lær deg noen praktiske fraser på det lokale språket
Det er ikke alle steder at alle er helt inneforstått med hva det vil si å være vegansk.
– I Portugal har jeg blitt tilbudt glutenfri mat fordi de ikke skjønte hva jeg mente med vegansk, men en enkel forklaring som «ingen kjøtt, melk eller egg» vil hjelpe, forklarer Sascha Camilli fra PETA.
Harrop er enig:
– Lær deg ordene for ingredienser som egg, melk og fisk, slik at du lett kan kjenne dem igjen på en meny. Det kan også være greit å kunne si ting som «jeg spiser ikke fisk» og «inneholder dette egg» på det lokale språket.
Ta med jukselapp
– I Egypt hadde jeg med meg en lapp med tegn og ord på arabisk som forklarte helt nøyaktig hva det var jeg ikke spiste, røper Camilli.
En annen PETA ansatt, Sadie Buckley, forklarer:
– Da jeg besøkte Kina hjalp universitetsprofessoren min meg med å lage et lite kort hvor det sto skrevet, på kinesisk: «Jeg er veganer, og det betyr at jeg spiser ikke kjøtt, egg, melk eller fisk. Løk og hvitløk går derimot fint.» I Kina spør de nemlig om man er Buddhist-vegetarisk, noe som betyr at man ungår sterkt luktende mat som hvitløk, løk, purre og shallotløk.
Ring på forhånd
Jennifer White fra PETA sier at hun alltid ringer hoteller og restauranter på forhånd for å forklare at hun er veganer og å spørre om hva de har på menyen som hun kan spise.
– Om man bare spør pent, så har jeg opplevd i 100 prosent av tilfellene at de lager deg en nydelig måltid selv om dette er noe de ikke har på menyen til vanlig. De aller fleste er ivrige etter å ha fornøyde kunder, og mange kokker synes det er spennende å få noe nytt å bryne seg på. Jeg passer alltid på å fortelle ansatte og ledelse direkte eller i en epost hvor mye jeg satt pris på det de gjorde for meg, og maten jeg fikk. Jeg tenker at dette øker sjansen for at de kommer til å legge til noen plantebaserte retter på menyen i fremtiden.
Bo på et vegansk hotell
På nettsiden Vegan Welcome finner du en oversikt over 35 hoteller (og stadig flere) verden over som alle er 100 prosent plantebaserte.
Bruk sosiale medier
– Pass på å dra nytte av alle de veganske samfunnene du har på sosiale medier, som Facebook-grupper, TikTok-influencere og Instagram reels, forklarer Harrop.
– Be om tips og du vil garantert høre fra andre som har vært der du skal, og som er ivrige etter å dele sine erfaringer.
Gjør jakten til en del av opplevelsen
– Når jeg reiser så ser jeg egentlig på veganske kafeer og restauranter som en destinasjon i seg selv, slik at de blir en del av dagsplanen eller ferieplanen, forklarer Harrop.
– Ikke vær redd for å ta noen omveier for å prøve en lokal skatt eller oppdage nye plantebaserte spisesteder.
Sophie-Anne Nabhan-Sandison fra Veganuary gjorde nylig dette i Dubrovnik.
– Vi fant en fantastisk liten vegansk restaurant som lå helt bortgjemt til, men det skulle vise seg å bli en av de beste måltidene jeg noen gang har spist. I fjor sommer hadde jeg funnet frem til en plantebasert restaurant på Rhodos og til med kjæresten min, som ikke engang er veganer, innrømmet at det måltidet var verdt hele turen.
Men husk på de i reisefølget ditt
Det kan lønne seg å huske på at det er ikke sikkert at alle i reisefølget ditt synes det er like morsomt å trave etter deg i timesvis mens du leter etter nye eller bedre plantebaserte spisesteder. Om dere finner et sted som alle andre vil spise på, midt på en nydelig piazza eller med en havutsikt som er som en drøm, så klarer man å spise brød og salat for en kveld, om det bare er det som er plantebasert på menyen.
– Alle vennene mine og familien min er så forståelsesfull, og ville aldri tatt meg med til en restaurant som stort sett bare serverer kjøtt. Men jeg ville aldri stoppet dem heller, om nødvendig kunne jeg jo bare ha spist før eller etter, og likevel vært med dem ut, forklarer Holly Johnson, som er redaktør i magasinet Vegan Food & Living.
Se etter retter som tilfeldigvis er veganske
– Jeg besøkte nylig Kypros, og det skulle vise seg at mange av landets tradisjonelle retter faktisk var helt veganske, forklarer Johnson.
– Hummus, falafel, olivenbrød og flere typise meze-retter er alle plantebaserte, og så og si alle restauranter hadde disse på menyen.
Ed Winters, som er forfatteren bak This Is Vegan Propaganda og How To Argue With A Meat Eater, oppdaget nylig det samme da harn ferierte sør i Italia.
– Jeg var overrasket over hvor mye av det lokale kostholdet som var helt plantebasert, eller kunne gjøres plantebasert med enkle grep. De fleste land har en eller flere retter som er helt plantebaserte, og laget på ingredienser som hvete, ris, havre, mais, linser, bønner eller poteter, forklarer han.
Ikke glem fries
– Jeg vil alltid anbefale å bestille en porsjon med fries som siderett uansett hva du ellers har bestilt for å spise, råder Gauthier.
– Det holder feriefølelsen på topp, liksom.