Gå til hovedinnhold

Å spise plantebasert er 20 prosent billigere enn et tradisjonelt kosthold, ifølge ny rapport 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 07. januar

Er du blant de som kvier seg for å legge om til et helt – eller mer – plantebasert kosthold fordi du ser for deg at det kommer til å bli for dyrt å skulle spise på denne måten?

Da er du helt sikkert ikke alene – men det kan dog hende at du har bekymret deg helt uten grunn.

For ifølge en ny amerikansk studie viser det seg nemlig at et helt plantebasert kosthold ikke bare kan spare deg penger når du sammenligner det med et såkalt Middelhavskosthold, som ofte inneholder litt kjøtt og mye fisk også, men særlig om du sammenligner kostnaden av et plantebasert kosthold med et tradisjonelt amerikansk kosthold.

Studien, som var publisert i tidsskriftet JAMA Network Open, ble utført av organisasjonen Physicians Committee For Responsible Medicine (PCRM) , var en ny analyse av et forsøk som ble utført i 2019, og forskerne så på kostnaden det ville være å legge om til et plantebasert kosthold kontra en såkalt Middelhavsdiett. Deltakerne i studien ble pålagt å veksle mellom de to diettene, med hver periode gjeldende for 16 uker.

62 deltakere tok del i studien, hovedsakelig kvinner som ble definert som litt eller svært overvektige.

Betydelig billigere med plantekost

Ifølge forskerne var resultatet av studien oppsiktsvekkende. Det viste seg nemlig at den totale daglige matkostnaden var betydelig lavere de ukene deltakerne spiste et plantebasert kosthold når dette ble sammenlignet med ukene de spise et typisk Middelhavskosthold.

Faktisk gikk matkostnadene ned med hele 19 prosent de ukene deltakerne spiste plantebasert, noe som tilsa en reduksjon på $1.80 dollar per dag. Når man derimot sammenlignet Middelhavskosthold med en tradisjonell amerikansk diett, viste det seg at det var ingen forskjell i pris mellom disse to kostholdene. Dette, forklarte forskerne, kom nok i hovedsak av at kjøtt- og meieriprodukter er langt dyrene enn grønnsaker, linser og belgfrukter og andre plantebaserte ingredienser.

Det viste seg også at selv om deltakerne brukte mer penger per uke på grønnsaker og frukt og andre plantebaserte ingredienser, som kjøttalternativer, de ukene de spiste plantebasert, så sparte de fortsatt penger på dette kostholdet sammenlignet med et kosthold som inneholder kjøtt og meieriprodukter.

Faktisk viste det seg at et plantebasert kosthold var opp til 25 prosent billigere, noe som gjorde at forskerne konkluderte med at dette kostholdet var langt mer økonomisk bærekraftig.

Forskerne understreker at de tok ikke med varer som alkohol i undersøkelsen, og spesifiserte at i og med at deltakerne selv måtte rapportere hva de kjøpte og hvor mye det kostet, så må man ta høyde for at dette ikke er en 100 prosent perfekt representasjon av den generelle befolkningen. Men de understreker også at en tidligere studie rundt samme tema fra 2023 støtter opp under deres konklusjon, da denne slo fast at plantebaserte dietter er ca. 16 prosent billigere enn et kosthold som inkluderer kjøtt, egg og meieriprodukter.

Les også