Gå til hovedinnhold

Å spise kylling og hvitt kjøtt kan gi økt kreftrisiko, ifølge ny studie  

Oppdatert 27. oktober

Enda en grunn til å velge plantebasert? Det er sterk evidens for at rødt kjøtt er kreftfremkallende, mens kylling har vært ansett som et tryggere alternativ, men en ny italiensk studie sår tvil ved denne antatte sannheten: I studiens analyse gav nemlig et inntak 300 gram kylling eller annet hvitt kjøtt økt dødelighet på 27 prosent.

Bakgrunnen er en italiensk studie av 4869 middelaldrende italienere fra Apulia i Italia.1 Deltagerne ble fulgt opp ved jevne mellomrom over 19 år. Dette er én av veldig få studier som har sett på hvilke effekter kylling og hvitt kjøtt har på helsestatus, og særlig dødelighetsrisiko.

Høyere dødelighet over 100-300 gram hvitt kjøtt

Rødt kjøtt og hvitt kjøtt ble separert slik at inntaket av hvitt kjøtt kunne vurderes. Inntak av mer enn 100 gram hvitt kjøtt i uken var assosiert med økt risiko for dødelighet, både generell dødelighet og som følge av gastrointestinal kreft. Den økte risikoen var tydeligst fra inntak på 300 gram og mer – og risikoen vurderes til og med høyere sammenlignet med en tilsvarende porsjon rødt kjøtt.

Forskerne skriver også i studien at tilberedingsmetode kan en betydning for resultatet: Ovnsbakt og langtidskokt hvitt kjøtt var assosiert med flere negative helsekonsekvenser, og studiens deltakere som foretrakk godt stekt hvitt eller rødt kjøtt hadde høyere forekomst av mage og tarm-svulster.

Det virker ifølge studien som om menn og kvinner påvirkes forskjellig: Menn hadde høyere risiko for dødelighet enn kvinner, selv med likt inntak av hvitt kjøtt.

Sår tvil ved antatt sannhet om hvitt kjøtt

Tidligere har det blitt antatt at et høyere inntak av hvitt kjøtt kan ha en beskyttende effekt, men i studien skriver forfatterne at det er mulig at denne effekten kommer fordi man simpelthen erstatter rødt kjøtt med hvitt kjøtt. Altså: Selv om det er redusert risiko sammenlignet med rødt kjøtt, er det fortsatt høyere risiko enn om man velger andre proteinkilder.

Studien konkluderer med at det er en statistisk vesentlig økt risiko for gastrointestinal kreft ved inntak på 300 gram i uken eller mer, men det påpekes at flere studier er nødvendig for å bekrefte funnene.

Viktig å undersøke langtidseffekt av å spise hvitt kjøtt

Studien er noe begrenset i forhold til bearbeidet hvitt kjøtt, da deltagerne kun skulle oppgi hvorvidt de hadde spist hvitt kjøtt, men ikke om fjørfeproduktet var i for eksempel påleggsform eller hurtigmat. De påpeker at fremtidige studier bør også undersøke effekten av bearbeidet hvitt kjøtt.

Forskerne påpeker viktigheten av å undersøke langtidseffekten av å spise hvitt kjøtt, som så mange i verden spiser med den antagelsen at det er sunt.

De skriver avslutningsvis at de mener man kan med fordel moderere inntak av kylling og hvitt kjøtt, og heller velge andre proteinkilder.

Rødt og bearbeidet kjøtt har lenge vært koblet til økt risiko for kreftsykdom, særlig tarmkreft. Mellom 5-10 prosent av krefttilfeller er arvelige og genetiske, som betyr at mer enn 90 prosent kommer fra miljø- og livsstilsfaktorer som potensielt kan forhindres.

Rundt 202 millioner individer tas livet av i kyllingindustrien – hver eneste dag: Det gir hele 140,000 døde kyllinger i minuttet.2

Les mer om kyllingproduksjon

Les også