Bakgrunnen er en italiensk studie av 4869 middelaldrende italienere fra Apulia i Italia.1 Deltagerne ble fulgt opp ved jevne mellomrom over 19 år. Dette er én av veldig få studier som har sett på hvilke effekter kylling og hvitt kjøtt har på helsestatus, og særlig dødelighetsrisiko.
Høyere dødelighet over 100-300 gram hvitt kjøtt
Rødt kjøtt og hvitt kjøtt ble separert slik at inntaket av hvitt kjøtt kunne vurderes. Inntak av mer enn 100 gram hvitt kjøtt i uken var assosiert med økt risiko for dødelighet, både generell dødelighet og som følge av gastrointestinal kreft. Den økte risikoen var tydeligst fra inntak på 300 gram og mer – og risikoen vurderes til og med høyere sammenlignet med en tilsvarende porsjon rødt kjøtt.
Forskerne skriver også i studien at tilberedingsmetode kan en betydning for resultatet: Ovnsbakt og langtidskokt hvitt kjøtt var assosiert med flere negative helsekonsekvenser, og studiens deltakere som foretrakk godt stekt hvitt eller rødt kjøtt hadde høyere forekomst av mage og tarm-svulster.
Det virker ifølge studien som om menn og kvinner påvirkes forskjellig: Menn hadde høyere risiko for dødelighet enn kvinner, selv med likt inntak av hvitt kjøtt.
Sår tvil ved antatt sannhet om hvitt kjøtt
Tidligere har det blitt antatt at et høyere inntak av hvitt kjøtt kan ha en beskyttende effekt, men i studien skriver forfatterne at det er mulig at denne effekten kommer fordi man simpelthen erstatter rødt kjøtt med hvitt kjøtt. Altså: Selv om det er redusert risiko sammenlignet med rødt kjøtt, er det fortsatt høyere risiko enn om man velger andre proteinkilder.
Studien konkluderer med at det er en statistisk vesentlig økt risiko for gastrointestinal kreft ved inntak på 300 gram i uken eller mer, men det påpekes at flere studier er nødvendig for å bekrefte funnene.