Gå til hovedinnhold

Ovnsbakt grønnsakslasagne med cashewsaus

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Denne grønnsakslasagnen består av lag på lag med sunne og velsmakende ingredienser. Her bruker du våre favorittgrønnsaker fra Middelhavet kombinert med italienske urter og et kremet béchamelsaus-alternativ. Sausen er nemlig laget på bløtlagte cashewnøtter som gir en fantastisk fylde og tekstur. En skikkelig festrett rett og slett! Lasagnen passer også ypperlig som hverdagsmiddag, gjerne med nybakt brød eller en frisk salat. Cashewnøttene bløtlegges i vann i noen timer eller over natten (ikke med i totaltiden). Oppskriften på grønnsakslasagne har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction.

Total tid: 1 t 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Digg grønnsakslasagne med mange lag og smeltet vegansk ost.
Blant kremet cashewsaus og aromatiske krydder, gjemmer det seg masse grønnsaker som squash, søtpoteter, aubergine og paprika! Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Stek grønnsakene
    Forvarm ovnen til 180°C. Legg søtpotet og aubergine på et stekebrett, drypp over litt olje og krydre med salt og pepper. Gjør det samme med squash og paprika på et annet brett. Stek til grønnsakene er nesten møre – de skal være litt underkokte, siden de skal videre i lasagnen.

  2. Lag tomatsausen
    Varm litt olje i en stor kjele. Tilsett løk og stek i 2 minutter. Ha i selleri og gulrot og stek i ytterligere 2 minutter. Tilsett hvitløk og bland inn tomatpuré mens du rører raskt slik at det ikke brenner seg. Stek i 1–2 minutter. Hell i balsamicoeddik, sukker og tamari, rør godt og tilsett deretter hakkede tomater, rosmarin, timian, oregano og laurbærblader. Kok opp, senk varmen og la småkoke i ca. 30 minutter.

  3. Bland inn linser og grønnsaker
    Rør inn de kokte linsene og de ovnsstekte grønnsakene. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt ekstra eddik.

  4. Lag cashewsausen
    Ha cashewnøtter, hvitløk og ca. 1/3 del av vannet i en blender og kjør til en helt glatt puré. Ha blandingen i en kjele sammen med resten av vannet, buljongpulver, paprikapulver, næringsgjær og eplecidereddik. Kok opp under omrøring og la småkoke i 3–4 minutter til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.

  5. Sett sammen lasagnen
    Finn frem en ildfast form. Legg et lag lasagneplater i bunnen. Fordel et lag grønnsaks- og tomatsaus over. Legg et nytt lag plater, deretter mer saus og spinat. Gjenta slik at du får fire lag lasagneplater og tre lag saus. Topp lasagnen med cashewsausen og eventuelt revet vegansk ost.

  6. Stek grønnsakslasagnen
    Sett formen i ovnen og stek i 30–40 minutter på 180°C. Test om grønnsakslasagnen er ferdig med en kniv eller pinne. (Pastaen skal være mør når den er ferdig).

  7. Server med ønsket tilbehør
    Server lasagnen rykende varm, gjerne med en grønn salat, ferske tomater og godt brød ved siden av.