I 2024 publiserte britiske SACN (Scientific Advisory Committee on Nutrition) en uttalelse om ultraprossesserte matvarer og menneskehelse. Den anerkjente en mulig sammenheng mellom bearbeidede matvarer og negative helseutfall, men trakk fram de begrensninger i vitenskapelig evidensgrunnlag for påstanden, og at matkategoriene beskrevet som bearbeidet er en veldig bred kategori, som omfatter mange forskjellige matvarer med forskjellige karakteristikker.
Nå har britiske helsemyndigheter publisert en hurtigoversikt, etter å ha gjennomgått vitenskapelige artikler, studier og kliniske tester om bearbeidet mat og menneskehelse helse, publisert de siste to årene.
I rapporten skriver SACN at “vegetariske alternativer ikke er knyttet til negative helseutfall”. I motsetning til vegetariske alternativer, skriver de at ultra-bearbeidede matvarer som kjøtt, dyreprodukter og søte drikker “tenderer” til å være assosiert med forhøyet, negativ helserisiko. Brød, dessert og meieriprodukter har fått “blandede resultater”, ifølge rapporten. SACN vil oppdatere temaet årlig, og revurdere anbefalingene igjen i 2026.