Dette har skapt debatt i Norge, da mange mener at å måtte importere planteproteiner over å benytte seg av kjøtt som er produsert her til lands vil ha en negativ effekt på matsikkerheten her til lands.
Men dette stemmer ikke helt, sier Lilja Palovaara Søberg, førstelektor Mat, ernæring og helse ved Universitetet i Innlandet, som slår et slag for norske åkerbønner, og forklarer at nettopp denne belgveksten kan øke selvforsyningen her til lands, og i tillegg være med på å redusere kjøttforbruk og klimautslipp.
I et nylig intervju med NRK forklarer Palovaara Søberg at man fint kan benytte seg av åkerbønner som erstatning for kjøtt – til og med til den norske folkefavoritten taco, noe lektoren har vært med på å forberede for studentene i universitetets kantine.
Sammen med kollega Thomas Cottis, som er universitetslektor i landbruk og klimakunnskap ved samme universitet, forklarer Palovaara Søberg at de ser et stort potensialet til å benytte seg av åkerbønner som mat.
Åkerbønner som løsning på flere mat- og klimautfordringer
I likhet med de fleste andre vestlige land har også Norge som mål å øke selvforsyningsgraden av mat, kutte kjøttforbruket og kutte klimagasser i landbruket. Dette er selvsagt tre store utfordringer som det ikke finnes noen raske løsninger på. Men kollegaene ved Universitetet i Innlandet mener at åkerbønner kan være en del av løsningen.
På skolekjøkkenet ved universitetet brukes åkerbønner fra Narmo gård i Hamar, som ligger 250 meter over havet.
Lektor i Mat, ernæring og folkehelse Marte Børli har sett nærmere på næringsinnholdet i de norskdyrkede åkerbønnene fra Hamar.
-Hvis har sammenlignet det med andre produkter som fins i butikken nå som hvite bønner, Kidneybønner og andre typer bønnesorter. Da ser vi at åkerbønner kommer best ut med tanke på hvor mye proteiner det er per 100 gram vare, forklarer Børli.
De nye norske kostholdsrådene som kom i fjor sier at vi bør halvere kjøttforbruket. Da må proteinene komme fra andre matkilder. Og der kommer åkerbønnene inn, mener lektoren.
– Hvis man skal redusere kjøttforbruket er det et kjempesupplement.