Gå til hovedinnhold

Kjendis-gjester fikk servert vegansk kaviar under årets Bafta-utdeling 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 24. februar

Da den årlige Bafta utdelingen ( British Academy Film Awards ) gikk av stabelen i London tidligere denne måneden, var det ikke bare film og TV som stod i fokus, men også bærekraft og plantesentrisk mat. Og det skortet selvsagt ikke på kreative retter når hundrevis av celebre gjester inntok Royal Festival Hall i den britiske hovedstaden.

For under årets prisutdeling - som var den 78ende i rekken - fikk man ikke bare servert spiselige popcorn-begre, men også både vegansk kaviar og 'zero waste' retter laget på matrester som ellers ville endt opp i søpla eller som kompost.

Fokus på plantesentrisk mat og bærekraft

Ifølge avisen The Guardian fikk de rundt 2000 gjestene ved årets Bafta-seremoni servert en tre-retters meny som hadde bærekraft som gjennomgående tema. Dette var på oppfordring fra det Britiske Akademiet for Film og TV, som i en årrekke har satset på å promotere bærekraft så langt det lar seg gjøre.

Blant rettene som har fått mest oppmerksomhet i etterkant av prisutdelingen var porsjonen med vegansk kaviar som alle gjestene fikk utdelt, som var laget av sjøgress i stedet for fiskeegg. Den veganske kaviaren ble servert i en gjenbrukbar boks med den kjente Bafta-logoen på, sammen med en skive surdeigsbrød.

Hva er plantebasert sjømat?

Takket være teknologi kan man i dag finne veganske erstatninger for alt fra fiskepinner og fiskegrateng til laks, tunfisk, hummer og reker - ja, nesten alt man kan tenke seg av sjømat. Disse produktene er laget for å temmelig nøyaktig etterligne smak og tekstur - og i noen tilfeller også næringsmessig innhold - i de animalske produktene de erstatter.

Veganske sjømatalternativer er ofte laget av soya, sjøgress, tang, næringsgjær eller linser og bønner, og inneholder også ofte hveteproteiner eller andre kornprodukter for å oppnå rett tekstur. Soya benyttes mye på grunn av sitt høye innhold av Omega-3 fettsyrer, og lave innhold av kolesterol og mettet fett.

(Kilde: Plantbasednews.org)

Andre plantesentriske og kjøttfrie alternativer på årets Bafta-middagsmeny var en syltet sopp-rett gjester kunne velge som forrett, samt en hovedrett som kunne friste med ovnsbakt gresskar og grønnsaks-bhaji.

Eget program for bærekraft

Det er dog ikke helt overraskende at årets Bafta meny var såpass plantefokusert. Det Britiske Akademiet for Film og TV, som står bak de årlige Bafta-utdelingene, har nemlig et helt eget program for å promotere bærekraft i film- og TV industrien.

Organisasjonens såkalte Albert-program er med på å undervise og utdanne de som jobber med TV og filmproduksjon når det gjelder å minimere klimaavtrykk, promotere en grønnere produksjon og en mer bærekraftig måte å lage film og TV på.

Albert ble grunnlagt i 2011 og er per skrivende stund den største av denne typen bærekraft-påvirkere innen film- og TV industrien. På deres nettside står følgende om organisasjonens misjon:

- Albert eksisterer for å utdanne, tilrettelegge og feire alle måtene film- og TV-industrien prøver å bli grønnere og mer bærekraftig, og for å hjelpe denne industrien med å bruke sine plattformer for å informere og utdanne publikum når det gjelder klimaendringer og bærekraft. Dette gjør vi ved å tilby verktøyer, kurs, praktisk veiledning og initiativer til film- og TV sett. Hos Albert har vi en unik gruppe mennesker med en unik ekspertise innen bærekraft og grønn produksjon, og vi vet at samarbeid og fremskritt innen dette er den eneste riktige veien fremover for en grønnere og sunnere fremtid for ikke bare film- og TV-produksjon, men for oss alle.

Les også