De gamle aztekerne og mayaene kalte det gudenes mat, og det er ikke egentlig så vanskelig å skjønne hvorfor - sjokolade er jo veldig, veldig godt. I dag tenker man kanskje på land som Belgia eller Sveits når det gjelder eksklusiv kvalitetssjokolade, men faktisk er det slett ikke disse landene man må dra til for å få tak i verdens aller beste sjokolade.
Nylig gikk The International Chocolate Awards av stabelen, og sjokoladeprodusenter fra hele verden konkurrerte om å vinne over dommerne i ulike kategorier.
Prisutdelingen, som er i regi av det Internasjonale Institutt for Sjokoladesmaking, IICT, holdes årlig for å finne den beste sjokoladen laget av de beste kakaobønnene. Og etter at regionale vinnere er kåret, samles disse til en verdensfinale, hvor den beste sjokoladen i verden kåres.
Vant for andre året på rad med vegansk sjokolade
Og vinneren for 2024, som nylig ble annonsert, var ingen ringere enn norske Vigdis Rosenkilde og hennes 70% Quellouno Mørk Sjokolade.
Dommerne ga Rosenkildes Quellouno-sjokolade, som inneholder bare to ingredienser, kakao og sukker, en ekstremt høy score med 91.7 av 100 mulige. Sjokoladen har smaksnoter av skogsbær, pekannøtt og fløte, noe som ifølge Rosenkilde selv kommer naturlig fra den typen kakaobønner som er benyttet i denne sjokoladen, og området i Peru hvor disse vokser.
På nettsiden sin forklarer Rosenkilde:
- Smaksnotene er ikke tilsatt, men kommer naturlig fra kakaoen som er behandlet optimalt i alle ledd av produksjonen. Kakaoen i denne sjokoladen kommer fra en familieeid agroøkologisk kakaoplantasje beliggende på en åsside i høyjungelen i Quellouno., et spektakulært og vakkert sted. Noen av trærne på plantasjen er over 80 år gamle og produserer kakao som er beriket med bemerkelsesverdige smaksnoter. Vi brukte lang tid på å eksperimentere med ulike røsteprofiler av kakaobønnene for å fremheve de delikate smaksnotene av skogsbær og fløte.
Og nei, du leste ikke feil - disse kakaobønnene har faktisk en aroma av fløte, til tross for at de ikke inneholder noen som helst meieriprodukter, men bare kakao og sukker.