De siste årene har den såkalte ‘steinalder-dietten’ – også kalt paleo-kosthold – florert på sosiale medier. Plutselig var det trendy å skulle spise som et steinaldermenneske – med andre ord, holde seg til det kostholdet man – inntil nå – har trodd at tidlige mennesker hadde.
Som regel betydde dette masse kjøtt, men også fisk, planter og nøtter. De som følger dietten unngår poteter, rotgrønnsaker, korn og belgfrukter, som bønner og linser, da de mente at dette var mat som ikke hørte hjemme i et steinalderkosthold.
Men nå kan det se ut som om en ny studie snur dette helt på hodet.
Mye poteter og rotgrønnsaker, lite kjøtt
Teorier har hittil nemlig stort sett gått ut på mennesker i steinalderen spiste mest kjøtt. Dette har forskerne i stor grad antatt på grunn av at man ved arkeologiske utgravinger har funnet verktøy og våpen laget av dyrebein på boplasser og i graver fra steinalderen.
I tillegg har man jo sett av helleristninger fra hele verden at steinaldermennesker tegnet mye dyr og jakt. Og dermed har forskere antatt at det naturlig nok var mye kjøtt i kostholdet til disse tidlige menneskene.
Men nylig, etter å analysert skjeletter av 24 personer som levde for mer enn 6.500 år siden i Andesfjellene, oppdaget forskere fra blant annet University of Wyoming som deltok i studien at det var faktisk mest planter i kostholdet til disse steinaldermenneskene, og svært lite kjøtt. 1.
Faktisk viste det seg at disse menneskene, som levde i det området som i dag er Peru, spiste mest planter. Og særlig spiste de mye ville poteter og rotgrønnsaker.
– Inntil nå har man trodd at tidlige mennesker var veldig opptatte av jakt og dermed spiste mye kjøtt, noe som igjen har ført til mange ulike kostholdstrender som fokuserer på proteiner, slik som paleo-dietten, forklarer professor i arkeologi ved University of Wyoming, Randy Haas, i en pressemelding.
For det Haas og teamet hans oppdaget, var at disse steinaldermenneskene som levde for mellom 9000 og 6500 år siden i Andesfjellene, drev også med jakt, og at kjøtt utgjorde en liten del av kostholdet deres. Men hovedsakelig spise de planter og grønsaker, og det var dette som utgjorde størsteparten av kostholdet deres. Kjøtt var langt mindre viktig, og ble spist langt sjeldnere.
Når det gjaldt kjøtt, utgjorde dette bare 20 prosent av det totale kostholdet, eller mindre. Og liknende studier har vist at dette også stemmer overens med det man har oppdaget at steinalderfolk i andre land spiste.
Ligner på kostholdet steinalderfolk i andre land spiste
Også studier som har blitt gjort ved arkeologiske utgravinger i andre land har vist mye av det samme; steinalderfolk spiste alle spiselige planter de kom over, også rotgrønnsaker.
En studie fra Marokko har også vist at belgfrukter og korn vanlig mat i steinalderen.
Her i Norge og Skandinavia har studier vist for de menneskene som levde i disse områdene i steinalderen, så var fisk og sjømat mer vanlig i deres kosthold. Men disse menneskene spiste også planter, og bær og nøtter var en viktig del av kostholdet.
Haas forklarer at arkeologer i dag har mye mer avansert utstyr og er bedre i stand til å analysere beinrester for å finne ut av hva steinaldermennesker spiste, og hvordan livet deres så ut for så mange tusen år side. Og resultatene de kommer frem til i dag, at steinaldermennesker i hovedsak var plantebaserte, har overrasket mange.
– Vi har vært veldig fastlåste i tankegangen om at steinaldermennesker spiste mye kjøtt, og så viser nå denne studien fra Andesfjellene at dette faktisk ikke stemmer. Vi antar også at fremtidige studier på tidlige mennesker fra andre steder på kloden vil komme til å vise mye av det samme.