Gå til hovedinnhold

Reduksjon i kjøttforbruk kan redde 800 liv i året, sier svenske myndigheter 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 30. januar

Vi må spise mindre kjøtt. Mye mindre kjøtt, faktisk. Både for miljøet og helsen vår.

Dette gjelder ikke bare her hjemme i Norge, hvor vi spiser i gjennomsnitt 55 kilo kjøtt hver i året, men også hos våre nærmeste naboer i øst.

I Sverige – som her hjemme – har kjøttforbruket mer eller mindre doblet seg siden midten av forrige århundre, og i gjennomsnitt spiser svenskene hele 62 kg kjøtt per person per år.

Og for å få bukt med overspisingen, går svenske myndigheter nå ut og ikke bare anbefaler befolkningen å spise mindre kjøtt, men de fremhever også de enorme helsegevinstene dette vil kunne ha.

Kan redde minst 800 liv

Svenske myndigheter er nå klare på at usunne matvaner, som kjøtt, sammen med tobakk, er en av de største truslene mot folkehelsen i Sverige. Dette kommer særlig av den økte risikoen for ulike typer kreft, spesifikt tykktarms- og endetarmskreft, dette kan føre med seg.

Dermed anbefales nå innbyggere i landet å redusere kjøttforbruket sitt til maks 350 gram per uke. Dette er en nedgang på 150 gram fra forrige anbefaling, da maksgrensen for inntak kjøtt ble lagt til 500 gram per uke.

Ifølge det svenske helsetilsynet Livsmedelsverket kan dette grepet være med på å redde 800 svenske liv i året.

– Risikoen for denne kreften øker med inntak av bearbeidet kjøtt. Produkter som pølser og bacon inneholder også mye salt og mettet fett, som også øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Åsa Brugård Konde, ernæringsfysiolog i det svenske Mattilsynet til den svenske TV-kanalen SVT.

«Risikoen for denne typen kreft øker med inntak av bearbeidet kjøtt.»

Nordmenn må også kutte i kjøttforbruket

Her hjemme i Norge er eksperter og helsemyndigheter helt enige i vurderingen at vi må alle spise mye mindre kjøtt. Ifølge Helsedirektoratets nye kostholdsråd burde heller ikke nordmenn spise mer enn make 350 gram kjøtt i uken.

Dette tilsvarer inntil to middager i uken og noe pålegg. I tillegg er det også anbefalt at man har et minimalt inntak av bearbeidede produkter av rødt kjøtt – produkter som er røkt, saltet eller konservert.

Nordmenn rådes også til å minimere eller kutte ut kjøtt av miljømessige årsaker, da rødt kjøtt utgjør en stor del av klimagassutslippene fra det private forbruket til befolkningen.

Et av de mest effektive tiltakene fra Miljødirektoratet for å kutte det norske utslippet, som vil kutte mest innen 2030, er å følge de norske kostholdsrådene: Spise mindre kjøtt og mer frukt og grønt.

Les også