Vi må spise mindre kjøtt. Mye mindre kjøtt, faktisk. Både for miljøet og helsen vår.
Dette gjelder ikke bare her hjemme i Norge, hvor vi spiser i gjennomsnitt 55 kilo kjøtt hver i året, men også hos våre nærmeste naboer i øst.
I Sverige – som her hjemme – har kjøttforbruket mer eller mindre doblet seg siden midten av forrige århundre, og i gjennomsnitt spiser svenskene hele 62 kg kjøtt per person per år.
Og for å få bukt med overspisingen, går svenske myndigheter nå ut og ikke bare anbefaler befolkningen å spise mindre kjøtt, men de fremhever også de enorme helsegevinstene dette vil kunne ha.
Kan redde minst 800 liv
Svenske myndigheter er nå klare på at usunne matvaner, som kjøtt, sammen med tobakk, er en av de største truslene mot folkehelsen i Sverige. Dette kommer særlig av den økte risikoen for ulike typer kreft, spesifikt tykktarms- og endetarmskreft, dette kan føre med seg.
Dermed anbefales nå innbyggere i landet å redusere kjøttforbruket sitt til maks 350 gram per uke. Dette er en nedgang på 150 gram fra forrige anbefaling, da maksgrensen for inntak kjøtt ble lagt til 500 gram per uke.
Ifølge det svenske helsetilsynet Livsmedelsverket kan dette grepet være med på å redde 800 svenske liv i året.
– Risikoen for denne kreften øker med inntak av bearbeidet kjøtt. Produkter som pølser og bacon inneholder også mye salt og mettet fett, som også øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Åsa Brugård Konde, ernæringsfysiolog i det svenske Mattilsynet til den svenske TV-kanalen SVT.