![Nyfriterte smultringer ligger på en hvit tallerken pyntet med metallisk konglepynt.](https://veggisnytt.no/wp-content/uploads/2024/12/veganske-smultringer-1-e1734006742827.jpg)
Veganske smultringer
Har du lyst til å lage smultringer hjemme i ditt egen kjøkken? Denne oppskriften gir deg 49 gylne, luftige smultringer - helt uten egg, melk eller andre meieriprodukter. Istedenfor smult til fritering kan du bruke en nøytral olje, slik som solsikkeolje eller rapsolje. Server de lune smultringene sammen med julekaffen, eller legg de frem på et dessertbord med andre julekaker som krumkaker, sirupsnipper og pyntede pepperkaker! Smultringdeigen kan lages dagen før, da de må hvile i kjøleskapet over natten (ikke inkludert i totaltid). Oppskriften på disse veganske smultringene har vi fått låne av Tiril på Veganske Fristelser.
Skriv ut
facebook |pinterestAntall porsjoner 1
INGREDIENSER
- 0.5 dl kikertlake
- 250 g sukker
- 2 dl soyamelk
- 1 ss eplecidereddik
- 2 dl vegansk rømme
- 2 ss vegansk smør smeltet
- 1 ts hjorthornsalt
- 2 ss vann
- 650 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts kardemomme
- 5 dl frityrolje f.eks solsikke eller raps
FREMGANGSMÅTE
- Lag vegansk kulturmelkLag vegansk kulturmelk ved å blande sammen soyamelk og eplecidereddik. Sett det til siden og la det tykne.
- Pisk kikertlake og sukkerFinn frem en stor bolle. Pisk kikertlake og sukker med en kjøkkenmaskin/håndmikser i 10 minutter, eller til det blir stivt.
- Smelt smørSmelt smøret. Ha det i bollen med den piskede kikertlaken og sukkeret. Tilsett den veganske kulturmelken, vegansk rømme og pisk det det hele sammen til en røre.
- Bland hjorthornsalt og vannHa hjorthornsalt i en kopp sammen med vann og bland til det er noenlunde oppløst. Ha det i røren.
- Sikt de tørre ingrediensene i rørenSikt i hvetemel og bakepulver i røren. Ha i kardemomme og bland alt forsiktig sammen. Sett i kjøleskapet over natten.
- Varm opp frityroljeNeste dag kan du varme opp frityrolje i en kjele. Ha på medium til høy varme.
- Stikk ut smultringerStrø masse mel utover benken og ha deigen ut. Strø godt mel over deigen og kjevle den til den er 1 cm tykk. Ha mel på utstikkeren og trykk ut smultringer. Har du ikke en smultringutstikker, kan du bruke et større glass til den ytre sirkelen, og et mindre glass/kork/kakeform til hullet i midten. Selv om de ikke blir like i formen, er de like gode på smak!
- Test om temperaturen på oljen er varm nokSjekk om oljen er varm nok ved å ha i et "smultringhull" og friter det til det erblir gyllent. Oljen er varm nok når "hullet" flyter opp med en gang og har fått litt farge. Stekeprosessen skal bare ta noen minutter.
- Friter smultringeneHa maks 9 smultringer i den varme oljen om gangen. Snu dem med en gang de treffer overflaten. Snu dem når de er gylne på siden som ligger ned. Stek de så på den andre siden til den også er gyllen. Legg de ferdigstekte smultringene på et fat med et dobbelt lag med tørkepapir.
- Avkjøl smultringeneLa de avkjøle seg, pakk de deretter inn i en plastikkpose. Frys dem hvis du ikke skal spise dem etter 1-3 dager. Man kan ta ut en og en smultring og tine dem ved å la de ligge en stund på benken eller varmes i mikroen.