Gå til hovedinnhold

Verdens beste salat er kåret, og den er helt plantebasert 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 20. juni

Visste du at den retten – eller rettene – vi i dag kaller salat har sin opprinnelse i antikkens Roma – hvor det var vanlig å dyppe romano-salatblader i salt før man spise de? «Herbe salata» – eller salte blader – kalte de gamle romerne det, og serverte det ofte enten før eller sammen med annen mat – på samme måte som vi ofte gjør med salat i dag.

I dag, mange århundrer senere, spiser vi fortsatt salat, men på langt flere måter enn antikkens romere gjorde det. For salat kan jo  bety så mye. Fra den ikoniske Caesarsalaten til Waldordsalat eller den klassiske potetsalaten mange ikke tenke seg grillmiddagen uten. Noen spiser salaten som tilbehør, mens andre igjen gjør salaten om til et helt måltid i seg selv, med korn, som bygg eller quinoa, proteiner og knasende sprø krutonger.

Det finnes versjoner at salater i nesten alle lands kjøkken, og hvilke grønnsaker, korn og urter man benytter seg av varierer, selv om noen råvarer, som for eksempel tomat, løk og agurk, går igjen i flere.

Fra Hellas og Italia til Iran og Ethiopia, de ulikes kjøkkens mest populære salater har ofte en historisk eller kulturell betydning, og lages som oftest av frukt, grønnsaker og korn som er lokale til nettopp dette stedet. Noen klassiske oppskrifter har bestått nesten uforandret i århundrer, andre igjen har blitt modernisert og ‘oppgradert’ – gjennom årenes løp.

Men en ting er sikkert: Det finnes så mange digge salater å lage, som enten vil være det perfekte tilbehør til nesten hva som helst annet du serverer, eller som kan nytes som et helt måltid i seg selv. Nylig kåret CNN de 24 beste salatene fra hele verden, og de fleste av disse er helt plantebaserte.

Lyst til å prøve deg på noen av verdens beste salater?

1 Panzanella (Italia)

Øverst på listen over verdens beste salater troner den italienske klassikeren Panzanella.

Og om du noensinne har spist denne salaten og tenk: «Fy søren, tenk at tomater og gammelt brød sammen kan smake SÅ godt!» så skjønner du sikkert hvorfor dommerne kom til denne avgjørelsen.

Panzanella var et fast innslag blant bønder og underklassen i Italia før i tiden. Det var et billig og mettende måltid, slengt sammen av lokale ingredienser, og var en perfekt måte å få brukt opp gamle brødskalker. For hovedingrediensen i Panzanella er jo nettopp brød, og i dag vil man nok helst benytte seg av rustikt landbrød eller surdeigsbrød – og ikke ferskt, det skal ha rukket å bli litt tørt og knasende.

I tillegg inneholder salaten oppskårede, ferske tomater, agurk, rødløk og ferske basilikumblader. Dressingen består som regel av en god olivenolje blandet sammen med sherry- eller rødvinseddik, samt salt og pepper.

2 Kachumbari (Kenya og Tanzania)

Den ser kanskje nesten for enkel ut til å kunne kalles en salat, men i land som Kenya og Tanzania (samt andre land i Øst-Afrika) er Kachumbari et nærmest fast innslag på middagsbordet.

Denne salaten består som regel av tomater og løk, enten rød eller gul, og noen gange også ingrediesner som chilli, salt, ferske korianderblader og til dressing bruker man gjerne bare litt ferskpresset sitronjuice. I likhet med coleslaw eller potetsalat, serveres også Kachumbari som regel ved siden av andre retter.

3 Pipirrana (Spania)

Denne friske, spanske salaten er et populært innslag i mange spanske kjøkken om sommeren, og sies å ha sitt opphav fra Andalucia.

Pipirrana består som regel av tomat, grønn paprika og oppskåret agurk, som marineres i en blanding av olivenolje og sherry-eddik, samt litt salt og pepper. Salaten er frisk på smaken og passer perfekt sammen med grillede grønnsaker, vegetar-paella eller som et innslag på tapas-bordet.

4 Tabbouleh (Libanon)

Tabbouleh er kjent for mange, og salaten, som har sitt opphav i Libanon og landende rundt, lages av bulgurhvete, persille, tomater, mynte og løk.

Dressingen består som regel av en blanding av olivenolje, sitronjuice, salt og pepper.

Det eksisterer også forskjellige utgaver av Tabbouleh fra land til land i Midt-Østen. Noen tilsetter agurk, andre igjen benytter seg av enten granateplejuice eller sur druejuice til dressingen. Den kjente kokken og kokebokforfatteren Yotam Ottolenghi sier at det er viktig å kun benytte seg av bulgur, og ikke couscous, når man lager Tabbouleh, og at persillen er stjernen i retten, og denne skal finkuttes for hånd, og ikke ved hjelp av en foodprocessor.

5 Shirazi (Iran)

Shirazi salat eller Salad-e Shirazi. som retten også kalles, er en persisk rett, og svært populær i blant annet Iran.

Salaten lages av tomater, persisk agurk og løk, og serveres som siderett til nesten alle måltider. Shirazi, som har fått navn etter en by sør i Iran, er frisk og litt syrlig i smaken, og dermed det perfekte tilbehør til risretter, gryter eller ulike typer kebab, som den ofte serveres sammen med.

Tradisjonelt skal dressingen lages av sur drue-juice sammen med olivenolje, men man kan også benytte sitronjuice, som man ikke skulle finne tak i sur-druer.

Les også