Den ene veganske fastelavnsbolle er en klassisk kardemommebolle, mens den andre er en Red Velvet-bolle med bringebærsyltetøy. Begge er fylt med mandelfyll og vegansk krem, og bakt ved Espresso House eget bakeri.
Og hvordan smaker de? Julie og Hege fra Veggisnytt har testet dem.
- Utrolig kult at disse bollene bare er veganske, at de ikke har dem kun som et alternativ!
Første test av de veganske fastelavnsbollene
Foto: Veggisnytt
På promoteringsbildene er det masse krem, og det stemmer med den ekte bollen også.
- Bra jeg skal trene i dag, utbryter Veggisnytt sin treningsekspert Hege når hun ser bollene.
Veggisnytt kjøpte bollene fra Espresso House Glasmagasinet. De koster 54 kroner, og er tilgjengelig til og med 19. mars.
Espresso House uttaler til Veggisnytt at fastelavnsbollen med kardemomme er her på fjerde året, og det er første gang de har Red Velvet i Norge, men verken Hege eller Julie har testet bollene før.
- Hvordan skal man spise dette, med kniv og gaffel? ler Hege.
- Oo, den kremen er ordentlig god!
Bortsett fra den røde fargen på bollen, er Red Velvet-bollen mer lik på en vanlig, norsk fastelavnsbolle med krem og syltetøy.
Kardemommebollen har rikelig med mandelfyll, og er mer som en tradisjonell svensk semle.
Foto: Veggisnytt
Forventingene var like høye som bollene, og ble fort innfridd ved servering, hvor Julie fikk en liten forsmak på kremen.
- Oo, den kremen er ordentlig god!
Etter et (ganske) vellykket forsøk på å dele de to bollene i to, startet Julie med den "vanlige" bollen, mens Hege startet på Red Velvet.
- Utrolig kult at disse bollene bare er veganske, at de ikke har dem kun som et alternativ, påpeker Julie.
Ikke bare kremen er god, men også selve bollen imponerte Veggisnytt. Det kommer veldig mye begeistret "oo"-ing fra bolletesterne.
- Ikke kjøp bare en bolle, kjøp to! bryter Hege ut, etter å ha smakt på red velvet-bollen.
- Og mandelfyllet i denne bollen er helt fantastisk, sier Julie om kardemomme-bollen.
Selve bollen er lett og luftig i begge variantene, og smaker er ferskt. Red velvet-bollen smaker noe mer som en vanlig hvetebolle enn den andre, som smaker tydelig av kardemomme.
To fornøyde bolletestere i aksjon.
- Mye kardemomme, det er bra, sier Hege etter å ha smakt på kardemomme-fastelavnsbollen.
- Deigen er visst laget med surdeig, påpeker Julie, og legger til at den heller ikke altfor søt.
Mye bolle for pengene
Litt over halvveis i bollespisingen går det opp for begge to at en hel bolle hver faktisk er ganske ambisiøst. Man får mye bolle for litt over en femtilapp.
- Kanskje det holder med kun én bolle likevel, sier Hege, som tidligere var veldig innstilt på at hun kunne spist begge bollene på egenhånd.
- Ja, eller én på deling. Men den med bringebære er litt lettere, påpeker Julie om red velvet-bollen.
Ja, det er mye bolle, men begge er enige om at det var veldig godt.
Red velvet-bollen har noe mindre mandelfyll enn kardemommebollen. Hege foretrakk derfor red velvet på grunn av dette og det friske bringebærsyltetøyet, mens Julie, som har en svakhet for mandelfyll, definitivt ville gått for kardemommebollen ved gjenkjøp.
50 prosent plantebasert hos Espresso House
Tenk, alle disse bollene er veganske. Foto: Espresso House
På sine nettsider skriver Espresso House at halvparten av menyen er plantebasert. Kjeden har som mål å øke plantebaserte alternativer i alle kategorier for å redusere egen miljøpåvirkning.
Espresso House refererer til klimagassutslipp fra landbruksproduksjon som årsaken til dette valget.
Hva er fastelavn?
Fastelavn er en luthersk feiring, som har røtter i den katolske kirke. Fastelavnsboller og fastelavnsris er ment å være det siste man spiser på festdagen Fastelavn, før man går inn i fasteperioden, eller lent som det også kalles.
Det er ikke vanlig å faktisk faste under fasteperioden i Norge, etter det ble avskaffet etter reformasjonen men i den katolske kirke avstår man fra enten all mat under lent, eventuelt kun fra måltider med fra kjøtt, mens i den ortodokse kirken avstår man fra alt animalsk.1
Kristendommen har en lang historie med faste, og den koptiske tradisjonen står for en av verdens eldste, veganske tradisjoner, som strekker seg tilbake til 300-tallet.
Her har den etiopiske ortodokse-kirken utspring fra, og det etiopiske kjøkkenet kanskje en av de mest veganvennlige matkulturene i verden. I Etiopia er nemlig fasteperioden på hele 250 dager under lent, hvor man skal avstå fra animalske produkter. Der kommer det berømte måltidet yetsom beyaynetu fra, som du garantert bør prøve om du vil ha et ordentlig godt plantebasert måltid, enten det er faste eller ikke.