Gå til hovedinnhold

Vegansk turmat  

Selma Otterlei

Oppdatert 19. juli

Sommeren nærmer seg med stormskritt og for mange betyr det å komme seg ut i naturen på fjellturer, skogsturer, teltturer eller hengekøyeturer. På slike turer teller ofte hvert gram du har i sekken, derfor er det fint med mat som veier lite, men metter bra – altså turmat. Her gir vi en oversikt over de veganske turmat alternativene som finnes på markedet.

Næring på tur

På lengre turer er det viktig med kvalitetsrik og næringstett mat. Med dette menes det hvor mye variasjon og mengde næringsstoffer det er i maten. Kroppen blir alltid glad for balanserte måltider, men særlig på tur er det godt å fore den ordentlig.

I tillegg trenger kroppen mat med mye kalorier. Avhengig av vekt på sekken, fart og terreng, kan du i løpet av et døgn på tur forbrenne fire til fem tusen aktive kalorier.1 Da er det viktig å få i seg nok energirik mat for å holde seg gående.

På lange eller energikrevende turer er det dermed viktig å ha mat som er variert, næringstett og kaloririk. Samtidig som det veier minst mulig i sekken. Målet er måltider som krever lite plass og vekt, men som gir mest mulig kalorier og næring. Det er her frysetørket turmat kommer inn i bildet.

Hva er frysetørket turmat?

Frysetørket turmat er ideelt for å få næringsrike og praktiske måltider på tur. De kommer i mange forskjellige varianter og smaker, men felles er at de alle er næringsrike og inneholder en god balanse av karbohydrater, proteiner og fett.

En av de største fordelene med frysetørket mat er dens lette vekt. Frysetørkingen fjerner vann fra maten og bevarer matens form og struktur fra fersk tilstand, samtidig som næringsstoffer og smak beholdes. På denne måten får du mat fra bunnen av, men uten ekstra vekt. Vakuumpakkingen minimerer også vekten, i tillegg til at holdbarheten blir langvarig uten behov for konserveringsmidler.

Frysetørket mat er også enkel å tilberede – det eneste som kreves er å tilsette kokende vann rett i posen, røre om, også lukke posen og vente noen minutter. Tiden det tar varierer, men det ligger ofte rundt 8-15 minutter. Å lage mat rett i posen gjør også at du ikke trenger å dra med deg skåler og slikt på tur heller, alt du trenger er bestikk og noe å oppbevare emballasjen i slik at du får den med deg hjem.

Turmat er dermed mye enklere å pakke med seg og bære enn å ta med ferske råvarer og kjøkkenutstyr. Dette gjør det til en praktisk og pålitelig løsning for turer, camping og andre utendørsaktiviteter.

Fordeler med frysetørket turmat:

  • Lette å bære med seg
  • Næringstette og energirike
  • Enkle å tilberede på tur
  • Lang holdbarhet
  • Flere forskjellige smaker
  • Tar lite plass

Alternativene på markedet

De siste årene har det kommet et større utvalg av veganske turmatvarianter på butikken. Disse er som regel tilgjengelige på sports- og friluftsbutikker.

Firepot

Firepot lager rene turmat varianter der de bruker hele råvarer og ingredienser i maten. De kan skryte av ni varierte veganske alternativer; steinsopprisotto, mac n' greens, tomat paella, green gumbo, pasta bolognese, linser & basmatiris, chilli non carne, engelsk frokost, havregrøt med kakaonibs & banan og havregrøt med eple. Disse variantene inneholder mellom 435 kcal til 575 kcal per standard porsjon, i tillegg til mellom 11 og 29 gram proteiner per standard porsjon. Firepot tilbyr også ekstra store porsjoner i tillegg til deres standard porsjoner. Produktene deres blir produsert i Dorset i England, og de fleste av ingrediensene til Firepot er lokale. De kan fåes tak i på nettbutikken deres, eller så kan du finne listen over Firepot-forhandlere her.

REAL

REAL turmat er et norsk selskap som startet med en visjon om å gjøre det mulig å ta med god hjemmelaget mat ut i naturen. De tilbyr vanlig turmat, i tillegg til field meal som er ment som en feltrasjon for ekstra energikrevende aktiviteter. I dag har de åtte veganske alternativer; tomatsuppe, asiatisk curry, thai red curry, squash- og maisgryte, pasta i tomatsaus (turmat og field meal variant) og chiligryte (turmat og field meal variant). Utvalget deres inneholder mellom 286 kcal til 701 kcal per porsjon, i tillegg til mellom 9,28 og 33 gram proteiner per porsjon. Produktene deres blir laget på et kjøkken i Tromsø med mye norske råvarer, og all kraft de bruker produksjonen deres er 100% fornybar.2 REAL turmat får du tak i i de fleste sports- og friluftsbutikker, eller på deres nettbutikk Realoutdoorfood.com.

 

Les også