Gå til hovedinnhold

Vegansk Nutella blir endelig å finne i europeiske butikkhyller fra i høst 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 11. september

Når det gjelder sjokoladepålegg, så er det vel få som er spist og elsket verden over i samme grad som Nutella.

Merkevaren, som i dag er et globalt fenomen, ble lansert i Italia i årene etter 2. verdenskrig, når tilgangen på kakao var svært begrenset og prisene på denne luksusvaren ekstremt dyr. Løsningen man kom på var å blande sammen sukker, hasselnøtter og bare litt av den rådyre kakaoen til en smørbar sjokoladekrem som først fikk navnet Giandujot.

Pålegget ble markedsført som noe til å smøre på brød, og byttet i 1965 navn til Nutella, samtidig som som den da også for første gang ble å få kjøpt i den nå ikoniske og svært gjenkjennbare glasskrukken.

I dag er Nutella et av verdens mest elskede og spiste pålegg, og tall viser at det selges et glass Nutella hver andre sekund verden over. Frankrike er landet hvor det spises mest Nutella, og det har faktisk skjedd at det har brutt ut slosskamper i butikker som reklamerte med tilbud på Nutella!1

Plantebasert Nutella lansert for første gang

Helt til nå har ingrediensene i Nutella forblitt uforandret, men i mai i år slapp Ferrero for første gang nyheten om at en plantebasert versjon av det populære pålegget endelig var på vei.

En talsperson for Ferrero uttalte da:

- Her hos Ferrero er vi alltid på jakt å utforske nye kategorier og følge med på nye mattrender. Og nå, takket være vår nytenking og lange erfaring i bransjen er vi snart klare til å lansere Nutella Plant-Based i en del utvalgte land i Europa fra og med høsten 2024. Dette nye produktet er nok en merkevare i Nutellafamilien, og vil, ved å erstatte melk med plantebaserte alternativer, gi enda flere muligheten til å nyte Nutella og den kjente og kjære smaken alle elsker.

Så hva vil vegansk Nutella smake som - og hva inneholder det nye produktet egentlig?

Ifølge det tyske jmagasinet Agrarzeitung vil Nutella Plant-Based ha samme konsistens og smak som den originale versjonen av produktet. De bekrefter også at melkepulveret har blitt erstattet med en plantebasert versjon fremstilt av kikerter og ris-sirup. Den veganske versjonen av Nutella vil også inneholde den mye brukte - men noe kontroversielle - ingrediensen palmeolje. Palmeolje er vegansk, men mange velger likevel å unngå å kjøpe produkter som inneholder denne oljen av etiske og miljømessige årsaker.2

Hvor vil Nutella Plant-Based være tilgjengelig?

Ferrero har foreløpig ikke bekreftet når Nutella Plant-Based skal lanseres i flere land i Europa. Per i dag har selskapet bekreftet at det nye produktet vil være tilgjengelig i supermarkeder i Italia, Spania, Frankrike og Belgia fra denne måneden. Og tyske Agrarzeitung har bekreftet at Nutella Plant-Based vil også lanseres i Tyskland like over nyttår, og vil da være å få kjøpt i flere store supermarkedkjeder, som Edeka, Rewe og Kaufland.

Det er foreløpig ikke sikkert når den veganske versjonen av Nutella vil bli tilgengelig i flere europeiske land eller internasjonalt, noe som sikkert er litt avhengig av hvordan salgstallene blir for landene hvor produktet lanseres først. Per i dag er Tysland det landet i Europa hvor flest innbyggere definerer seg selv som veganske eller plantebaserte, men vi vet også at etterspørselen etter plantebasert mat og veganske kjøttalternativer øker over hele kontinentet.

- I nær fremtid ønsker vi å lansere Nutella Plant-Based i flere land, vi venter egentlig bare på salgstall og tilbakemeldinger fra kunder som har smakt på produktet, sa en talsmann til Ferrero nylig til magasinet Vegan Food & Living.