Gå til hovedinnhold

Tradisjonelt afrikansk kosthold kan ha liknende helsefordeler som middelhavskost  

Julie Kvamme

Oppdatert 20. mai

Denne studien er den første av sitt slag til å kartlegge helsefordelene med et tradisjonelt afrikansk kosthold. Funn tyder på at tradisjonelle afrikanske kosthold, bestående av mye plantebasert og fermentert mat kan ha mange av de samme helsefordelene som middelhavskost.

Studien ble nylig publisert i vitenskapsmagasinet Nature, og er et samarbeid mellom forskere fra Radboudumc og KCMC Universitet og internasjonale partnere

Tradisjonelt afrikansk kosthold har mulighet til å redusere betennelsessymptomer, som er en driver i mange sykdommer som diabetes, kreft og kardiovaskulære sykdommer.

Tradisjonelt afrikansk kosthold deler trekk med kosthold som er kjent i såkalte “blå soner”, men har til nå vært forsket lite på.

– Vår studie fremhever fordelene med disse tradisjonelle matvarene for å hindre betennelse og fremme fordøyelse, og viser samtidig hvor skadelig et usunt, vestlig kosthold kan være, kommenterer Quirijn de Mas fra Radboudumc i en pressemelding.

Hva består tradisjonelt afrikansk kosthold av?

Grillede plaintainer.
Foto: Shutterstock

Afrikanske dietter er mangfoldige, men den aktuelle fra denne studien består i stor grad av hel, plantebasert mat, grønnsaker, fermentert frukt, belgfrukter, plantainer, fullkorn, rotgrønnsaker og knoller.

Dette er planter fulle av mikro- og makronæringsstoffer, fiber og betennelsesdempende stoffer som polyfenoler, som fremmer god tarmhelse.

Urfolk byttet tradisjonelt, plantebasert kosthold med vestlig mat

Studiens deltagere bestod av 77 sunne menn med en snittalder på rundt 25,6 år, som alle bodde i Kilimanjaro-området, nord i Tanzania.

23 menn fra utkantområder som spiste tradisjonell mat, byttet kost med 22 menn fra urbane strøk som var mer vant med vestlig kosthold.

Mennene fra utkantområdene var urfolk, Chaga, som i all hovedsak spiser plantebasert og fermentert mat som Mbege, en tradisjonell fermentert banan og hirsefrø, Mbege.

Det vestlige kostholdet bestod av matvarer som pannekaker, kjeks, pølser, loff, pommes frites og kylling.

I tillegg fikk en gruppe på 22 som spiste vestlig kost beskjed om å bare legge til Mbege. Denne fikk de i én uke. Deltagerne som fikk Mbege ved siden av det vestlige kostholdet hadde også bedre resultater enn de som spiste vestlig mat uten Mbege.

Det ble tatt blodprøver ved starten av studien, to uker inn, og fire uker etter studiens slutt. Gjennom studien førte deltagerne dagbøker over matinntaket sitt.

Mindre betennelsesmarkører og bedre fordøyelse etter to uker

Ved å bytte ut tradisjonell vestlig mat med tradisjonell “urmat” opplevde de positiv effekt etter kun to uker.

På den andre siden avdekket studien at å bytte de tradisjonelle afrikanske matvarene med et vestlig kosthold et negativt helseutfall.

Studiens forfattere bemerker at stadig flere på det afrikanske kontinentet bytter nå ut tradisjonell, afrikansk mat med vestlig kosthold. Plantebasert kosthold og fermenterte matvarer får stadig mer oppmerksomhet for sine helsefordeler.

Forskerne påpeker også at det er en tidsbegrenset studie, som i hovedsak ser på Chaga-gruppen som spiser plante- og fiberrik mat, og er ikke nødvendigvis overførbart til de over 100 urfolkgruppene på det afrikanske kontinentet. Samtidig legger studien grunnlag for videre forskning.

Les også