Vi skal spise mindre kjøtt og mer grønnsaker og mat fra planteriket.
Det sier de nye kostholdholdsrådene her i Norge - og også internasjonalt.
Men der hvor de fleste kan være enige om at grønnsaker, bønner, nøtter og frø er sunt, har mange vært mer skeptiske til såkalte kjøtterstatninger, som for eksempel vegetarkjøttdeig, vegetarburgere og vegetarnuggets.
Flere av disse kjøtt alternativene har blitt møtt med kritikk for å inneholde mye salt, og enkelte av disse produktene har også blitt anklaget for å være ultraprosseserte, det vil si mat der hvor råvarene som er brukt som ingredienser er vesentlig endret, stort sett ved industriell bearbeiding.
Bedre for kroppen, bedre for miljøet
Men ifølge en ny studie ser det ut til at vi med god samvittighet kan bytte ut kjøtt med kjøtterstatninger – for det viser seg faktisk at de plantebaserte alternativene stort sett ikke bare er langt sunnere for oss, men også langt bedre for miljøet.
Studien, som ble utført av The Food Foundation i Storbritannia, konkluderer med at plantebaserte kjøtterstatninger bidrar til mindre utslipp av klimagasser, benytter langt mindre vann – og er stort sett også ernæringsmessig sunnere enn å spise burgere, nuggets og kjøttdeig laget av kjøtt.
Forskerne sammenlignet både ernæringsinnhold, klimaavtrykk og pris mellom 68 plantebaserte produkter, og 36 produkter laget på kjøtt, deriblant ekte bacon og plantebasert bacon, kyllingnuggets og plantebaserte nuggets, og også mellom kjøttboller og boller laget av plantebaserte ingredienser.
Ifølge forskerne som var med på å gjennomføre studien, inneholdt kjøtterstatningene færre kalorier, mindre mettet fett og mer fiber enn de same produktene laget på kjøtt.
"Nyere" proteinalternativer kommer dårligere ut
Forskerne noterte seg at selv om plantebaserte kjøttalternativer stort sett kom bedre ut av det både med tanke på ernæring og klimaavtrykk enn produktene laget på kjøtt, så var det likevel tre proteinalternativer som scoret lavere når det gjaldt ernæring enn tilsvarende produkter laget på kjøtt.
- Det viste seg at flere av de mer nylig utviklede plantebaserte alternativene til prosessert kjøtt har en tendens til å inneholde mer salt enn andre alternative proteiner, og bare en tredel av disse er beriket med jern og vitamin B12, som man jo finner i produktene laget på kjøtt, opplyser Rebecca Tobi ved The Food Foundation til avisen The Guardian.
Tobi trekker særlig frem kjøttfrie pølser fra en velkjent britisk produsent, som viste seg å inneholde "bekymringsverdige" høye nivåer av salt.
Men, påpeker hun, dette kunne produsenten "ganske så enkelt gjøre noe med."
I tillegg viste det seg at de plantebaserte produktene i gjennomsnitt inneholdt et noe lavere nivå av proteiner sammenlignet med produktene laget på kjøtt. Men dette så ikke forskerne på som noe problem, både fordi forskjellen var minimal, og også fordi tidligere studier har vist at briter flest spiser stort sett mer enn nok proteiner per i dag, påpekter Tobi, som også var en av forskerne involvert i studien.
Tilbud og etterspørsel av plantebaserte produkter fortsetter å øke
The Food Foundation påpeker også at deres studie kommer ut i et tid hvor markedet for plantebasert mat og kjøttalternativer fortsetter å vokse.
En nylig analyse utført av Bloomberg viser det er forventet at det globale markedet for plantebasert mat vil fortsette å vokse raskt helt frem til 2030. Og en analyse utført av Green Alliance i fjor fant de samme tendensene, og spår at bare i Storbritannia vil den økte etterspørselen etter plantebasert mat kunne være med på å skape 25.000 nye arbeidsplasser innen 2035.
Bønner og linser er billigst og best
Når det gjelder ulike alternativer til kjøtt, tok The Food Foundation for seg mer tradisjonelle proteinalternativer som tofu, seitan og tempeh, noen litt mer prosesserte nyere kjøtterstatninger, som for eksempel produkter fra merkevarer som Quorn og Linda McCartney Foods, og også såkalte "whole foods" proteiner som bønner, linser og kornprodukter.
Det forskerne fant, ikke overraskende, var at når det kommer til pris, så er det ingen tvil om at det lønner seg å bruke bønner og linser som proteinkilder. Det skulle også vise seg å være de aller sunneste alternativene. Forskerne konkluderte med at bønner og linser inneholder færre kalorier, mindre salt og mindre mettet fett enn både kjøtt og kjøttalternativer, og i tillegg har bønner og linser et høyere fiberinnhold.
Når det gjaldt kjøttalternativer som vegetarburgere, veganske nuggets og så videre, så konkluderer forskerne med at disse ofte er dyrere enn å kjøpe tilsvarende produkter laget av kjøtt.
Forbrukere betaler mer for plantebaserte alternativer sammenlignet med kjøttprodukter, til tross for at de førstenevnte uten tvil har mest fordeler både for helse og miljø skrev forskerne.