Gå til hovedinnhold

Plantebasert mat kan lindre IBD-symptomer  

Selma Otterlei

Oppdatert 12. juli

Ny forskning peker på at kosthold spiller en avgjørende rolle for personer med inflammatorisk tarmsykdom (IBD). En nylig publisert studie belyser hvordan ulike matvarer påvirker disse tarmsykdommene og fremhever fordelene ved et plantebasert kosthold.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Advances of Nutrition, er en paraplystudie som oppsummerer forskning fra 47 andre studier1. Målet med studien var å se på hvilken mat som minsker og øker risiko for å utvikle IBD og hvilken mat som forverrer eller forbedrer symptomer for de som allerede har IBD. IBD står for inflammatorisk tarmsykdom og er en kronisk betennelse i tarmen som rundt 40.000 nordmenn lider av.

Forskerne konkluderer med at et 100 gram høyere inntak av kjøtt daglig er forbundet med en 40 prosent høyere forekomst av IBD. På den andre siden viser studien at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan halvere risikoen for å utvikle IBD. Dette indikerer at plantebasert mat har en beskyttende effekt mot denne sykdommen.

I tillegg viser studien at melk og melkeprodukter, krydret mat og fett kan forverre symptomer for personer med IBD. Disse matvarene blir ofte beskyldt for å øke plagene, noe som tyder på at personer med IBD bør være forsiktige med disse matgruppene.

Å spise mer frukt og grønnsaker gir dermed ikke bare generelle helsefordeler, men kan også spesifikt bidra til å redusere symptomene på IBS og IBD. Et kosthold rikt på plantebasert mat kan med andre ord være en nøkkel til bedre tarmhelse og livskvalitet for mange som lider av disse sykdommene.

Les også