Gå til hovedinnhold

Østerrike med verdens første vegetariske kokkelærlingprogram  

Julie Kvamme

Oppdatert 07. januar

Drømmer du om å bli kokk?

1. juli 2025 introduserer Østerrike et treårig vegetarisk-vegansk lærlingprogram i kokkefaget.

Programmet heter “Fachkraft für vegetariche Kulinarik", som på norsk er oversatt til "Spesialist i vegetarisk gastronomi”.

Målet med lærlingprogrammet er å fremtidsrette Østerrikes kulinariske utdanning og å trekke flere unge til kokkefaget.

Utvikler pensum for det første veganske kokkeprogrammet

Forskriftsutkastet til utdanningen kom i 2024, og er nå inne i siste fase. Det ble utarbeidet av Østerrikes handelskammer, WKÖ.

Detaljene rundt programmet er enda ikke helt på plass. Lærematerialet, pensum og praktiske planer er nå under utvikling for det som blir verdens aller første vegetarisk-veganske lærlingprogram.

En ekspertgruppe blir etter hvert innkalt for å finpusse på læreplanen, så om det blir helt plantebasert gjenstår enda å se.

Østerrike først i verden

Ikke mange kokkeutdannelser integrerer veganske prinsipper i kokkefaget. Østerrike leder nå an med dette læreprogrammet, som er det første av sitt slag i verden.

Det er ikke overraskende at det er nettopp Østerrike som er først ute. De er blant landene i Europa med størst vegansk befolkning. Hele 5% identifiserer seg som veganere.

Østerrikes kostråd vektlegger plantebasert mat, både for helsen og for klimaets skyld.

På topp - også med vegansk dagligvare

Landet har også en egen vegansk dagligvare, Billa Planfzilla. Billa er en østerriksk er en kjede med 1500 butikker, men én av dem er helt vegansk.

Butikken ligger i Wien, og har 200 kvadratmeter med 2500 veganske produkter å velge mellom.

Det er som om Norge hadde en Plante-Meny, Grønnere Kiwi eller Coop Vekstra – med bare veganske varer.

Da hadde vi ønsket oss blant annet disse produktene:

Les også