Gå til hovedinnhold

Vegansk shepherd's pie

OPPSKRIFTEN LAGET AV Ingrid Helene Jurs

Shepherd’s pie, eller gjeterens pai på norsk, er en gryterett bakt i ovnen. Den har et tykt lokk av potetstappe med et saftig fyll under. Retten kalles også noen ganger for "cottage pie". Den veganske versjonen derimot omtales gjerne som "gardener's pie", da den kun inneholder gode grønnsaker, bygg og smaksrike kryddere! Bruker du hele byggryn, kan du legge dem i bløt over natten istedenfor å koke dem. Lag vegansk shepherd's pie i en ildfast form eller i en jerngryte. Perfekt til når du skal servere noe godt og enkelt til middag.

Total tid: 1 t
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
vegansk shepherd's pie med et lokk av stekt potetmos i en rød, ildfast form.
Vegansk shepherd's pie med et tykt lokk av potetstappe blir raskt en middagsfavoritt!

FREMGANGSMÅTE

  1. Kok potetene i en kjele
    Legg potetene i en kjele med vann og kok dem til de blir møre (ca. 20-40 min). Sett til side.

  2. Kok byggris
    Om du ikke har lagt byggrisen i bløt over natten, kan du koke dem som anvist på pakken.

  3. Kutt grønnsakene
    Kutt løk, gulrot, stangselleri og sopp i terninger. Finhakk hvitløk.

  4. Stek grønnsakene i en jerngryte
    Stek de oppkuttede grønnsakene i en jerngryte som tåler å være i ovnen, eller bruk en stor stekepanne. Stek i ca. 10 minutter, eller til soppen begynner å avgi væske.

  5. Tilsett ingredienser til fyllet
    Hell i grønnsaksbuljong, rødvin, bløtlagt byggris, timian, rosmarin og tomatpuré. La det koke opp. Sett deretter ned varmen og la det putre i ca. 25 minutter under lokk. Rør rundt en gang i blant. Smak til med salt og pepper. Har du laget fyllet i en stekepanne, legger du det over i en ildfast form.

  6. Sett på ovnen
    Forvarm ovnen til 200 °C.

  7. Lag potetstappe
    Mos de kokte potetene, smør, soyamelk og næringsgjær til en tykk potetstappe. Dette skal legges over fyllet som et lokk.

  8. Fordel potetstappen over
    Bruk en stor sleiv til å fordele potetstappen jevnt over hele fyllet i jerngryten eller den ildfaste formen.

  9. Stek midt i ovnen
    Plasser retten midt i ovnen og stek i ca. 25 minutter. De siste 5 minuttene kan gjerne være på grillmodus, så du får en jevn og gyllen farge.