Gå til hovedinnhold

Søtpotetfalafel

OPPSKRIFTEN LAGET AV Ragnhild Nordrum Besøk nettside

Falafel er hurtigmat fra Midtøsten, og er små frityrstekte boller laget av kikerter og deilig krydder. Oftest servert i pitabrød med salat og hummus, er falafeler deilig til middag eller som en varm lunsj. Denne falafel-oppskriften er litt annerledes fra den klassiske falafelen. Her brukes nemlig søtpotet, som gjør at deigen blir veldig enkel å trille ut. I tillegg stekes disse falafelene i ovnen, heller enn frityrstekes. Disse falafelene smaker nydelig, og passer både til tapas og til tradisjonelt bruk i pitabrød med grønnsaker og hummus eller tzatziki. Oppskriften lager ca 18-26 falafeler (4-6 porsjoner).

Total tid: 2 t 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En blå skål med ferske falafelkuler, som står på et underlag av aviser. Ved siden av ligger to sitronbåter, og i bakgrunn et skjærebrett med oppkuttede tomater.
Falafeler med søtpotet er en vri på den klassiske varianten - men like god på smak og ekstra saftig.

FREMGANGSMÅTE

  1. Forvarm ovnen
    Forvarm ovnen til 200 °C.

  2. Stek søtpoter
    Prikk søtpotetene med en gaffel, og bak de ved 200 °C, i 45-60 minutter til de er møre helt gjennom.

  3. Mos potetene
    La potetene avkjøles, før du fjerner skallet. Med en gaffel mos potetene til det ikke er noen store biter igjen.

  4. Hakk hvitløk og urter
    Finhakk hvitløk og bunten med persille eller koriander. Ha det sammen med potetmosen i en bolle.

  5. Press juice fra sitronen
    Med en sitronpresse, eller med hendene, press ut juicen fra sitronen i bollen.

  6. Tilsett de andre ingrediensene
    Tilsett spisskummen, tørket koriander, kikertmel, salt og pepper. (Ikke sesamfrøene.)

  7. La blandingen hvile
    Sett blandingen i kjøleskapet for å hvile i 1 time.

  8. Gjør klart stekebrett med bakepapir
    Gjør klart et stekebrett med bakepapir, klart til å legge falafelkulene på etter hvert som du former dem.

  9. Form falafelene
    Med hendene, form falafeler ved å trille deigen ut til små kuler.

  10. Rull falafelene i sesamfrø
    Ha sesamfrø i en skål. Rull hver falafelkule i sesamfrø, slik at hele er dekket.

  11. Stek falafelene i stekeovnen
    Sett brettet med ferdigformede falafeler i stekeovnen. Stek de ved 200 °C i ca. 15 minutter. Serveres varme eller kalde.