Gå til hovedinnhold

Grønnsaksbasert sjysaus

OPPSKRIFTEN LAGET AV Richard Nystad

Sjysaus er en tyntflytende, men kraftfull saus som er en gjenganger til mange julemiddager! Dette klassiske juletilbehøret inneholder blant annet stekt løk, gulrot og selleri. Du tilsetter også kaffe og soyasaus, som er med på å tilføre en dybde og aroma. Oppskriften på grønnsaksbasert sjysaus er en del av Richard Nystads julemeny. Server den gjerne til en julesteik av østerssopp med panko, pannestekt rosenkål med pistasjnøtter og rosmarin, ovnsbakt rødkål med kanel og klementin, og sellerirotkrem.

Total tid: 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
grønnsaksbasert sjysaus i en sausekopp, omringet av juletilbehør som rosenkål og rødkål.
Juletilbehøret som er velkommen til ethvert julebord!

FREMGANGSMÅTE

  1. Kutt grønnsaker
    Del soppene i fire. Del sitronen i skiver. Skjær løk, gulrot og stangselleri i tommelfingerstørrelse. Hakk hvitløk.

  2. Stek soppen
    Stek soppen i en kasserolle på høy varme til de får litt farge.

  3. Tilsett de kuttede grønnsakene
    Tilsett løk, sitronskiver, gulrot, stangselleri, hvitløk, laurbærblad, provencekrydder o kasserollen. Stek videre i 3-4 minutter, til det har fått farge og er litt svidd.

  4. Tilsett hvetemel
    Tilsett melet og stek videre 1-2 minutter. Tilsett grønnsakbuljong, soyasaus og kaffe. La det småkoke i 4-5 minutter.

  5. Sil sausen
    Sil sausen gjennom et dørslag. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Tips!

  • Du kan tilsette litt sukkerkulør for å få en mørkere farge.
  • Tilsett havrefløte hvis du vil ha en kremete variant.