Gå til hovedinnhold

Nye tyske kostholdsråd anerkjenner fordeler ved vegansk kosthold  

Julie Kvamme

Oppdatert 02. august

Den tyske vitenskapelige ernæringsinstitusjonen DGE har revurdert sine retningslinjer for vegansk kosthold. De anerkjenner nå at et plantebasert kosthold kan være helsefremmende for mennesker i flere livsstadier.

Det er også tatt i beregning at kostholdet er langt mer bærekraftig enn det tradisjonelle tyske kostholdet.

Tidligere har DGE hatt et mer konservativt syn på vegansk kosthold, og begrunnet det med manglende vitenskapelige data. De daværende rådene var basert på bekymringer om at et vegansk kosthold kunne føre til helsemessige problemer, særlig i sårbare perioder av livet hvor næringsbehovet er spesielt høyt.

Nå har de endret tonen, og den nye vurderingen er basert på flere faktorer – helse, miljø, sosiale forhold og dyrevelferd er tatt med i vurderingen for aller første gang. Av disse ble særlig helse og miljøhensyn vektlagt.

Flere parametre har blitt vurdert

De de tidligere vurderingene så de kun på næringsinntak, mens nå har er en del andre parametere blitt inkludert, som livsstilssykdommer – for eksempel høyt kolesterol og hjerte og karsykdommer, som faglitteraturen sier kan forebygges ved plantebasert kost.

Basert på nåværende kunnskap anslår DGE at for den generelle befolkningen, kan et vegansk kosthold være helsefremmende dersom man sørger for å spiser velbalansert med matvarer som gir alle nødvendige næringsstoffer og man sørger for å få i seg B12 gjennom kosttilskudd.

Før har DGE sagt vegansk kosthold "ikke var anbefalt" for sårbare grupper (spedbarn, eldre, gravide og så videre). Det har de gått bort fra – nå hverken anbefaler eller fraråder de kostholdet for disse gruppene.

DGE er en uavhengig, tysk organisasjon med omtrent 4000 medlemmer, med en vitenskapskommite på 34 medlemmer. Vitenskapskommiteen jobber på frivillig basis. Organisasjonen utvikler kostholdsanbefalinger som skal være vitenskapelig forankret og implementerer dem i praksis.

Tyskland i bresjen for plantebasert mat i Europa

Kjøttforbruket i Tyskland har aldri vært lavere, og landet har en fremoverlent holdning til plantebasert kost. Så mange som 10% av tyskerne hevder nå at de følger et vegetarisk kosthold mens 1,3% er veganere – dette tilsvarer 1,5 millioner veganere. Rundt 40% av landets befolkning regner seg selv som fleksiterianere.

I 2022 oppfordret den tyske helseministeren Dr. Karl Lauterbach for 80% nedskjæringer på kjøttkonsum – ikke bare i Tyskland, men i hele verden. Miljøhensyn stod i sentrum for oppfordringen, men Lauterbach pekte også på dyrevelferd. Han uttalte i et intervju med Der Spiegel at kjøtt burde skattlegges og plantebaserte alternativer burde subsidieres.

Som i Norge lanseres nye kostholdsråd i Tyskland med jevne mellomrom. I Tyskland oppdateres rådene hvert år, og i år var rådene fra DGE å spise minst 75% plantebasert, og redusere rødt kjøtt til 300 gram rødt kjøtt i uken.

Kostrådene i Norge per i dag er å redusere rødt kjøtt til 500 gram. Disse rådene oppdateres 15. august i år.

Les også