Gå til hovedinnhold

Ny rapport krever umiddelbar handlingsplan for å kutte Europas kjøttforbruk 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 13. september

Her i Europa spiser vi per i dag så mye kjøtt at det har katastrofale konsekvenser for klima og planeten vår.

Nettopp derfor må vi, ifølge en fersk rapport som ble utført for Europakommisjonen ha større fokus på å få i oss proteiner fra planteriket, og ikke fra animalske kilder.

Rapporten, som ble utført av forumet Strategic Dialogue on the Future of EU Agriculture, var et samarbeid mellom 29 ulike organisasjoner, deriblant miljøvernsgrupper, ikke-statlige organisasjoner og flere lobbygrupper for jordbruk. Og tidligere denne måneden, etter flere måneder med forhandlinger og debatt, ble den 110 sider lange rapporten overlevert til Ursula von der Leyen, som er sittende president i Europakommisjonen.

En handlingsplan må på plass

En av funnene fra rapporten viser tydelig at man i Europa spiser langt mer kjøtt enn det som nyere kostholdsråd anbefaler, og at det dermed må gjøres mye mer for å promotere plantebasert mat og legge opp til at flere skal legge om til et kosthold hvor planter står i fokus over kjøtt og mat fra animalske kilder.

Forskerne og andre som var med på å utarbeide rapporten anbefaler derfor på det sterkeste at EU utarbeider en handlingsplan for plantebasert mat (Action Plan for Plant Based Food) som skal være på plass innen 2026, og som har som mål å styrke næringskjeden for plantebasert mat fra bønder helt til forbrukere.

Ett av forslagene det fremstår av rapporten at eksperter mener man bør satse stort på, er å tenke nytt når det gjelder subsidier som gis til bønder. Ifølge en annen rapport fra tidligere i år viser det seg at per i dag betaler EU fire ganger så mye subsidier ut til bønder som driver med kjøttproduksjon enn det som gis til bønder som dyrker grønnsaker, korn og andre planter. Dette krever den nye rapporten at EU gjør noe med, og foreslår at man heller enn å fortsette å pøse ut kjøttsubsidier, gir bønder en økonomisk kompensasjon for å legge om til plantebasert lanbruk - eller rett og slett økonomisk bistand i en mellomperiode mens man avvikler dyrehold og kjøttproduksjon.

Et annet viktig punkt i rapporten er at man bør legge mer vekt på utdanning rundt det med å spise plantebasert, særlig når det gjelder dette med proteiner fra plantekilder sammenlignet med proteiner fra animalske kilder. Dette vil hjelpe flere å gjøre gode valg når det gjelder kosthold og levemåte, mener ekspertene.

Et seismisk skifte for den plantebaserte matsektoren

Den nye rapporten har blitt møtt med jubel fra både kost- og ernæringseksperter, klimaaktivister og mange dyrevernsorganisasjoner.

Nylig uttalte global administrerende direktør i ProVeg International, Jasmijn de Boo, til nettstedet Plant Based News at om rapporten tas på alvor, og forslagene her settes ut i livet, vil dette kunne utgjøre "et seismisk skifte for den plantebaserte matsektoren."

- EU hører på vitenskapen, og er nå klar over de alvorlige konsekvensene av klimaendringer og hvordan mat og matproduksjon kan påvirke utslipp av klimagasser. biodiversitet, vannbruk og også folkehelse, sa de Boo.

- Det er oppløftende å vite at det har nå blitt gjort seriøse anbefalinger som heier frem og løfter opp klimavennlig, plantebasert mat, og som gir naturen rundt oss en litt bedre sjanse til å overleve.

Kjøttproduksjon er en miljøversting

Det er mye snakk om fossilt drivstoff og hvordan utvinning og bruk av dette er en dårlig nytt for planeten vår. Og det er selvsagt sant i seg selv. Men det som det langt sjeldnere snakkes om, er hvordan dagens matsystem også har en katastrofal effekt på klima og miljø.

Realiteten er at dyrehold til kjøtt- og meieriproduksjon står for minimum 16,5 prosent av globale drivhusgasser.1

En av verstingene her er metangass, som faktisk antas å være 80 ganger så oppvarmende på jordkloden som karbondioksid. Og ifølge studier bidrar dyrehold til landbruket til hele en tredel av menneskeskapt metangass som går rett opp i atmosfæren.2

Men flere blir stadig mer optimistiske og tror at forandringer er på vei, enn så sakte det går. I fjor ble Danmark Europas første land til å publisere en offentlig retningslinje som beskriver hvordan landet skal bevege seg målrettet mot et mer plantebasert matsystem og kosthold. Og håpet er nå at også flere land vil følge i Danmarks grønne fotspor.

Les også