Gå til hovedinnhold

Kan grasrotbevegelser bidra til mindre kjøttforbruk?  

Julie Kvamme

Oppdatert 23. januar

Tror du det er enklest å bytte til mer plantebasert alene, eller sammen med andre? I en studie fra Journal of Agriculture, Food Systems and Community Development, undersøkte forskere hvordan et lokalsamfunssinitiativ, som Meatless Monday, har for å redusere kjøttforbruket.1

Det kan se ut som om det kan ha store ringvirkninger. Funnene viser nemlig at slike tiltak kan bidra til å redusere folks kjøttforbruk i det lange løp, og at slike grasrottiltak kan spille en betydelig rolle i å fremme mer bærekraftige kosthold.

Hva skal til for at man velger mer plantebasert?

Etter hvert som plantebasert kjøtt blir likere sine kjøttalternativer, og restauranter tilbyr flere gode plantebaserte alternativer, kan de bli mer attraktive.

Men selv om tilgjengeligheten skulle være der, betyr det ikke at man alltid velger plantebasert.

Så hva skal til for at man faktisk gjør det? Vel, denne studien peker på blant annet de sosiale faktorene, samt støtte fra organisasjoner og økende bevissthet rundt miljøpåvirkning.

Studien peker på at det er høyere sannsynlighet at man fortsetter med minst én kjøttfri dag etter å ha vært med på lokalt Meatless Monday-opplegg, som inkluderer informasjon, sosial støtte og økt bevisstgjøring, sammenlignet med om man gjennomfører noe som individ.

Studien sammenlignet holdninger før og etter Meatless Monday i lokalsamfunnet

Studien baserte seg i et velstående nabolag i New York, Bedford, med deltakere som i hovedsak var mellom 35 og 54 år gamle, hadde minst en bachelorgrad og en årlig inntekt på mer enn 150,000 dollar.

NB: Det betyr ikke at plantebasert mat kun er for rikinger. En studie fra 2024 fant ut at å spise plantebasert mat var 20 prosent billigere enn et "vanlig" amerikansk kosthold.

Deltakerne ble rekruttert gjennom lokale organisasjoner og ble tilbudt ressurser som oppskrifter, informasjon om helsefordeler og miljøpåvirkning, samt støtte fra lokalsamfunnet.

Data ble samlet inn gjennom spørreundersøkelser før kampanjen, etter 12 uker og seks måneder etter kampanjens slutt.

Grasrottiltak førte til betydelig reduksjon i kjøttforbruket

Studien avdekket at deltakerne rapporterte en betydelig reduksjon i kjøttforbruket etter 12 uker, og at denne reduksjonen delvis ble opprettholdt seks måneder senere.

Hele 97 prosent fortsatte å kutte kjøttet minst en dag i uken etter kampanjen var over, og seks måneder senere vedlikeholdt fortsatt 90 prosent av deltagerne denne vanen. De fleste jobbet fortsatt aktivt med å kutte kjøttforbruket ytterligere.

Deltakerne rapporterte om økt selvtillit til å kutte kjøttforbruk

De følte seg mer komfortable med å eksperimentere med plantebaserte oppskrifter, takket være ressursene de fikk utdelt og støtten fra lokale aktører, som restauranter og frivillige grupper i nærmiljøet.

Mange oppdaget nye plantebaserte oppskrifter og matvarer. Dette kan tyde på at å kombinere både sosiale og praktiske tilnærminger kan bidra til å fremme holdningsendringer.

Les også

Er det lettere å droppe kjøtt sammen med andre?

Etter tiltaket delte mange av deltagerne erfaringene sine med familie og venner, noe som antyder en sosial spredningseffekt. Hele 76 prosent fortalte i etterkant at de hadde snakket om tiltaket med venner eller kjente.

En av de største faktorene er faktisk de komplekse sosiale interaksjonene rundt maten vi spiser, da dette er en av grunnene til at folk vender tilbake til å spise mer kjøtt.

Samtidig er det nettopp disse sosiale forholdene man kan utfordre og påvirke om man gjør endringer som en gruppe med målrettede tiltak, og studien tyder på at slike tiltak kan ha vedvarende effekt for både holdningsendringer og vaner.

Sitrusfrukter velter ut av et handlenett som er lagt på bakken.

En viktig brikke for å redusere kjøttforbruk som samfunn

Til tross for suksessen, understreker forskerne at resultatene må tolkes med forsiktighet. Bedford hadde allerede en sterk miljøbevissthet og eksisterende bærekraftstiltak før Meatless Monday-initiativet startet.

Denne "primingen" kan ha gjort innbyggerne mer mottakelige for tiltaket enn det man kan forvente i mindre opplyste eller mindre ressurssterke lokalsamfunn.

Det er uklart om et tilsvarende tiltak ville være like effektivt i samfunn med lavere inntektsnivå eller begrenset tilgang til plantebaserte alternativer. Studien peker likevel på viktigheten av å kombinere lokale ressurser, sosial støtte og målrettet kommunikasjon for å oppnå holdningsendringer rundt kjøttforbruk.

En overgang til et kosthold med lavere kjøttforbruk er viktig for både folkehelse og miljøet, i tillegg til at det sparer mange dyreliv fra lidelseer.

Hva med å oppfordre noen i ditt nærmiljø til et plantebasert tiltak?

Les mer