Tror du det er enklest å bytte til mer plantebasert alene, eller sammen med andre? I en studie fra Journal of Agriculture, Food Systems and Community Development, undersøkte forskere hvordan et lokalsamfunssinitiativ, som Meatless Monday, har for å redusere kjøttforbruket.1
Det kan se ut som om det kan ha store ringvirkninger. Funnene viser nemlig at slike tiltak kan bidra til å redusere folks kjøttforbruk i det lange løp, og at slike grasrottiltak kan spille en betydelig rolle i å fremme mer bærekraftige kosthold.
Hva skal til for at man velger mer plantebasert?
Etter hvert som plantebasert kjøtt blir likere sine kjøttalternativer, og restauranter tilbyr flere gode plantebaserte alternativer, kan de bli mer attraktive.
Men selv om tilgjengeligheten skulle være der, betyr det ikke at man alltid velger plantebasert.
Så hva skal til for at man faktisk gjør det? Vel, denne studien peker på blant annet de sosiale faktorene, samt støtte fra organisasjoner og økende bevissthet rundt miljøpåvirkning.
Studien peker på at det er høyere sannsynlighet at man fortsetter med minst én kjøttfri dag etter å ha vært med på lokalt Meatless Monday-opplegg, som inkluderer informasjon, sosial støtte og økt bevisstgjøring, sammenlignet med om man gjennomfører noe som individ.
Studien sammenlignet holdninger før og etter Meatless Monday i lokalsamfunnet
Studien baserte seg i et velstående nabolag i New York, Bedford, med deltakere som i hovedsak var mellom 35 og 54 år gamle, hadde minst en bachelorgrad og en årlig inntekt på mer enn 150,000 dollar.
NB: Det betyr ikke at plantebasert mat kun er for rikinger. En studie fra 2024 fant ut at å spise plantebasert mat var 20 prosent billigere enn et "vanlig" amerikansk kosthold.
Deltakerne ble rekruttert gjennom lokale organisasjoner og ble tilbudt ressurser som oppskrifter, informasjon om helsefordeler og miljøpåvirkning, samt støtte fra lokalsamfunnet.
Data ble samlet inn gjennom spørreundersøkelser før kampanjen, etter 12 uker og seks måneder etter kampanjens slutt.
Grasrottiltak førte til betydelig reduksjon i kjøttforbruket
Studien avdekket at deltakerne rapporterte en betydelig reduksjon i kjøttforbruket etter 12 uker, og at denne reduksjonen delvis ble opprettholdt seks måneder senere.
Hele 97 prosent fortsatte å kutte kjøttet minst en dag i uken etter kampanjen var over, og seks måneder senere vedlikeholdt fortsatt 90 prosent av deltagerne denne vanen. De fleste jobbet fortsatt aktivt med å kutte kjøttforbruket ytterligere.
Deltakerne rapporterte om økt selvtillit til å kutte kjøttforbruk
De følte seg mer komfortable med å eksperimentere med plantebaserte oppskrifter, takket være ressursene de fikk utdelt og støtten fra lokale aktører, som restauranter og frivillige grupper i nærmiljøet.
Mange oppdaget nye plantebaserte oppskrifter og matvarer. Dette kan tyde på at å kombinere både sosiale og praktiske tilnærminger kan bidra til å fremme holdningsendringer.