Gå til hovedinnhold

Kan et plantebasert kosthold beskytte deg mot Covid? Ja, sier ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 06. november

Det er ikke en nyhet at å spise sunt er bra for helsen vår.

Dette er noe de absolutt fleste er klar over fra før. Vi vet at å spise frukt og grønt er sunt, vi vet at man burde spise minst fem porsjoner av disse om dagen for å holde oss sunne og friske. Studier har vist at frukt og grønt kan beskytte mot en hel rekke livsstilssykdommer, som overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer og til og med flere former for kreft.

Og nå har en ny studie bekreftet at å spise plantebasert eller hovedsakelig plantebasert også kan beskytte deg mot å bli smittet av Covid-19.1.

Ifølge en ny studie publisert i den medisinske journalen BMJ Nutrition Prevention & Health, er det å ha plantebasert kosthold assosiert med hele 39 prosent lavere risiko for å bli smittet av Covid-19. Forskerne som var involverte i studien konkluderte med at et kosthold som er rikt på grønnsaker, bønner, linser og nøtter, samt inneholder lite eller ingenting meieriprodukter og kjøtt, kan være med på å beskytte deg mot en Covid-infeksjon, samt bidra til et mildere sykdomsforløp om man først smittes.

Ville finne ut av sammenheng mellom kosthold og Covid

Det var etter å ha sett på tidligere studier som foreslo at kosthold kunne ha noe å gjøre med risikoen for å smittes av Covid at de britiske forskerne ved NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health ville se nærmere på om dette stemte. I tillegg ønsket de å undersøke om kosthold ville ha noe å si for sykdomsforløp om man først hadde blitt smittet av Covid-19.

For å studere effekten av kosthold når det gjald Covid, rekrutterte de 702 voksne deltakere mellom mars og juli 2022. Deltakerne skulle oppgi hva de spiste og i hvilke mengder, samt gi opplysninger om livsstil og relevante medisinske opplysninger, blant annet om de var vaksinerte mot Covid-19 eller ikke. De ble så delt inn i grupper ut fra om de var omnivorer (kosthold som inneholder både kjøtt, fisk, meieriprodukter, samt frukt og grønt) eller om de spiste et hovedsakelig plantebasert kosthold.

Gruppen med deltakere som spiste hovedsakelig plantebasert ble også delt i to ulike undergrupper: Flexitarianere (som spiser mest planter, men animalske produkter av og til) og vegetarianere/veganere i den siste gruppen. Ikke overraskende oppga deltakerne i den siste gruppen at de spiste langt mer grønnsaker, belgfrukter og nøtter enn deltakerne i noen av de andre gruppene.

Forskerne oppga at det var ingen forskjeller i alder, kjønn eller vaksineopptak mellom deltakerne som spiste kjøtt og meieriprodukter og deltakerne som hadde et plantebasert kosthold. Derimot var det langt flere i omnivor-gruppen som var overvektige, oppga at de hadde en eller flere sykdommer,  og disse oppga også at de var mindre fysisk aktive enn deltakerne som hadde et plantebasert kosthold.

Plantebasert kosthold beskytter mot infeksjonssykdommer

Det forskerne fant var at alt i alt var det 330 av deltakerne (47 prosent) som oppga at de hadde vært smittet av Covid-19. Av disse rapporterte 224 (32 prosent) at de hadde hatt milde symptomer og et kort sykdomsforløp, mens 106 av deltakerne (15 prosent) hadde hatt moderate til alvorlige symptomer da de fikk påvist Covid-19.

Deltakerne som spiste et omnivor-kosthold med både kjøtt og meieriprodukter ble langt hyppigere smittet av Covid-19 (52 prosent) enn deltakerne med et plantebasert kosthold (40 prosent). Disse hadde også høyere risiko for å utvikle et alvorlig sykdomsforløp (18 prosent) i forhold til vegetarianerne og veganerne (11 prosent).

Det viste seg dog at det ikke var noen forskjeller i hvor lenge symptomene varte i begge gruppene.

Ved studiens slutt konkluderte forskerne med at de som spiste et helt plantebasert eller hovedsakelig plantebasert kosthold hadde hele 39 prosent lavere risiko enn kjøttspiserne når det gjaldt å bli smittet av Covid-19. Og dette, tror forskerne, kommer av at et plantebasert kosthold er langt rikere på næringsstoffer som styrker immunforsvaret og hjelper til med å bekjempe virusinfeksjoner.

- Et plantebasert kosthold er rikt på antioksidanter og polyfenoler, og man vet at disse har antiviral effekt, samt at de har en positiv effekt på de cellene i kroppen som er med på å styrke immunfunksjonen vår, uttalte forskerne som var involverte i studien i en pressemelding.

- Når man ser på disse funnene, samt lignende funn fra andre studier, og fordi det er viktig å identifisere faktorer som kan være med på å begrense utbredelsen av Covid-19, ser vi det på sin plass å anbefale at alle burde følge et vegansk eller vegetarisk kosthold.