Gå til hovedinnhold

Gunhild Stordalen: Plantebasert kost for en bærekraftig fremtid  

Selma Otterlei

Oppdatert 12. juni

Gunhild Stordalen, lege og grunnlegger av EAT-stiftelsen, arbeider for å fremme sunne og bærekraftige matsystemer. Gjennom sitt arbeid i EAT, har hun lansert begrepet "Planetary Health Diet", en diett som skal kunne fø 10 milliarder mennesker innen 2050 på en bærekraftig måte.

EAT-Lancet-rapporten, publisert i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at det er mulig å oppnå dette målet, men det krever en radikal omstilling av matproduksjon, reduksjon av matsvinn, og endringer i hva vi spiser. Den såkalte "Planetary Health Diet" er et planterikt kosthold med kraftig redusert mengde kjøtt og sukker, optimalisert for helse og miljø.

Fokus på plantebasert kosthold

I et intervju med NOAHs Ark i 2021 understreker Gunhild Stordalen flere grunner til hvorfor et fokus på et plantebasert kosthold er viktig. "Forskning viser at om vi skal kunne fø ti milliarder mennesker og ha nok sunn mat innenfor planetens tåleevne, så er vi nødt til å skifte mot mer planterike dietter," sier hun. Plantebasert kosthold er ikke bare viktig for å utrydde feilernæring og holde folk friske, men det er også avgjørende for å avverge klimakrisen og stoppe masseutryddelsen av dyre- og plantearter. Industriell kjøttproduksjon er skadelig for planeten, øker risikoen for zoonotiske sykdommer og driver antibiotikaresistens.

Videre påpeker Stordalen at det å endre kostholdet til å inkludere mer planter kan spare 11 millioner liv hvert år, forbedre helsen til hundrevis av millioner mennesker, og spare enorme summer i helseutgifter og miljøskader. "Det er en vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon!" sier hun. "Folk kan gjøre en forskjell for seg selv, for dyrene, for planeten, for lokalsamfunn og de lokale bøndene hver gang de setter seg ned og spiser."

"Folk kan gjøre en forskjell for seg selv, for dyrene, for planeten, for lokalsamfunn og de lokale bøndene hver gang de setter seg ned og spiser."

EAT-Stiftelsens arbeid

EAT-stiftelsen jobber for å fremme sunne, planterike dietter over hele verden. I utviklingsland betyr dette å forhindre en overgang til vestlig ultraprosessert, kjøtt-tung mat, mens i vesten handler det om å få folk til å gå over til et mer plantebasert kosthold og redusere kjøttforbruket dramatisk. EAT bygger ut kunnskap gjennom forskning, som EAT-Lancet-rapporten og nye prosjekter som ser på økonomien i matsystemet og bærekraftig matproduksjon fra havet.

Stiftelsen arbeider også med å spre bevissthet blant beslutningstagere og omsette forskning til handling gjennom samarbeid med ulike aktører. Et av deres prosjekter inkluderer et urbant matsystemnettverk med 50 storbyer, hvorav 14 (inkludert Oslo) har forpliktet seg til å implementere målene fra EAT-Lancet-rapporten innen 2030.

Motivasjon for dyrevelferd

Gunhild Stordalens engasjement for plantebasert kosthold er også drevet av hennes lidenskap for dyrevelferd. "Jeg kom inn i dette fra dyrevelferd- og dyrehelse-perspektiv, fordi jeg vokste opp på Muggerud med dyrene som mine beste venner og naturen som lekegrind," forteller hun. Hun mener at alt liv har verdi og at vi har et etisk og moralsk ansvar for å behandle dyr med respekt. "Jo mer kunnskap vi får, jo mer ansvar har vi," sier hun, og understreker behovet for en revolusjon i hvordan vi ser på og behandler dyr.

"Alt liv har verdi og vi har et fundamentalt etisk og moralsk problem i måten vi forholder oss til dyr."

Stordalen peker på at moderne teknologi, som "clean meat" – produksjon av kjøtt fra stamceller uten å slakte dyr – kan revolusjonere matindustrien. Hun tror at moderne teknologi kommer til å gjøre kjøttproduksjon ineffektivt og ulønnsomt sammenlignet med plantebaserte alternativer og lab-dyrket kjøtt. "Men det enkleste er ofte det beste, og vi bør alle spise mer frukt og grønt, belgfrukter, nøtter, frø og helkorn," sier hun. Hun legger til at "Det er helt nødt til å gå i den retningen, mot mer planterike dietter og mer alternative proteiner, fordi vi skal mette 2 milliarder mennesker til i løpet av bare tre tiår uten å ødelegge planeten".

Gunhild Stordalen er en sterk forkjemper for et sunnere og mer bærekraftig matsystem, og hennes arbeid gjennom EAT-stiftelsen inspirerer til positive endringer som gagner både mennesker og planeten. Gjennom sitt engasjement viser hun hvordan hver enkelt av oss kan bidra til en bedre fremtid ved å gjøre bevisste matvalg. Som Gunhild sier, "Du kan bry deg om veldig ulike saksfelt, men likevel peker det i samme retning. Og den retningen er mye mindre kjøtt og mye mer planter, spesielt for oss i vestlige land". Les hele intervjuet med Gunhild Stordalen i NOAHs Arks her.

Gunhild Stordalen

  • Er lege og grunnlegger av EAT – en stiftelse som fremmer planterikt kosthold for klima, miljø og helse.
  • Leder fra 2020 en FN-gruppe i «UN Food Systems Summit 2021»; «Action Track 2: Shifting to Healthy and Sustainable Consumption».
  • Sitter i styret til bl.a. United Nation’s Scaling Up Nutrition (SUN) Movement, World Economic Forum (WEF) Stewardship Board on Food Systems og UNICEF’s Advisory Group.

Les også