Gunhild Stordalen, lege og grunnlegger av EAT-stiftelsen, arbeider for å fremme sunne og bærekraftige matsystemer. Gjennom sitt arbeid i EAT, har hun lansert begrepet "Planetary Health Diet", en diett som skal kunne fø 10 milliarder mennesker innen 2050 på en bærekraftig måte.
EAT-Lancet-rapporten, publisert i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at det er mulig å oppnå dette målet, men det krever en radikal omstilling av matproduksjon, reduksjon av matsvinn, og endringer i hva vi spiser. Den såkalte "Planetary Health Diet" er et planterikt kosthold med kraftig redusert mengde kjøtt og sukker, optimalisert for helse og miljø.
Fokus på plantebasert kosthold
I et intervju med NOAHs Ark i 2021 understreker Gunhild Stordalen flere grunner til hvorfor et fokus på et plantebasert kosthold er viktig. "Forskning viser at om vi skal kunne fø ti milliarder mennesker og ha nok sunn mat innenfor planetens tåleevne, så er vi nødt til å skifte mot mer planterike dietter," sier hun. Plantebasert kosthold er ikke bare viktig for å utrydde feilernæring og holde folk friske, men det er også avgjørende for å avverge klimakrisen og stoppe masseutryddelsen av dyre- og plantearter. Industriell kjøttproduksjon er skadelig for planeten, øker risikoen for zoonotiske sykdommer og driver antibiotikaresistens.
Videre påpeker Stordalen at det å endre kostholdet til å inkludere mer planter kan spare 11 millioner liv hvert år, forbedre helsen til hundrevis av millioner mennesker, og spare enorme summer i helseutgifter og miljøskader. "Det er en vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon!" sier hun. "Folk kan gjøre en forskjell for seg selv, for dyrene, for planeten, for lokalsamfunn og de lokale bøndene hver gang de setter seg ned og spiser."