Gå til hovedinnhold

FN-rapport sier at plantebaserte alternativer spiller en viktig rolle i bærekraftige matsystemer  

Selma Otterlei

Oppdatert 05. juni

En rapport fra FNs miljøprogram (UNEP), publisert i desember 2023, understreker behovet for en grunnleggende endring i matsystemet vårt. Rapporten "What's Cooking?" viser at det nåværende forbruket av animalske produkter ikke er bærekraftig og peker særlig på rike land – hvor overforbruket er høyest og produksjonen er minst bærekraftig. Samtidig gjør rapporten det også klart at vi sitter på løsningen.

Rapporten fremhever at vårt høye konsum av animalske produkter har et betydelig klimaavtrykk. Animalsk produksjon og forbruk spiller en nøkkelrolle i det FN kaller jordens triple krise, som består av de tre globale miljøkrisene: klimakrisen, tap av natur og biologisk mangfold og forurensing. Ifølge FN bidrar animalsk produksjon til 14,5 til 20 prosent av menneskeskapte klimagassutslipp. En endring av matsystemet er dermed nødvendig for å forsikre at vi oppnår bærekraftsmålene og begrenser global oppvarming under Parisavtalen.

Plantebaserte alternativer

Rapporten belyser hvordan nyskapende alternativer til animalske produkter kan spille en viktig rolle i overgangen til mer bærekraftige matsystemer. Plantebaserte matvarer, kultivert kjøtt og fermenteringsbaserte produkter viser potensial for redusert miljøpåvirkning sammenlignet med mange konvensjonelle animalske produkter. Disse alternativene kan også redusere risikoen for zoonoser og antimikrobiell resistens, samt forbedre dyrevelferd.

For å støtte overgangen bort fra ikke-bærekraftig animalsk produksjon, foreslår FN at myndighetene bør redusere og omfordele subsidier og andre støtteformer som går til industriell animalsk produksjon. Dette vil bidra til at prisen på animalske produkter ikke holdes kunstig lave, men at matpriser heller reflekterer de reelle miljø- og helsekostnadene til produktene.

FN understreker også betydningen av dyrevelferd og dyrs evne til å føle og lide. Rapporten fremhever at industriell animalsk produksjon medfører mye lidelse for dyrene. Ved å skifte til dyrefri alternativer, kan vi betydelig redusere dyrevelferdsproblemer forbundet med industrielt dyrehold.

Hvordan vi produserer og forbruker mat bidrar til jordens triple miljøkrise: klimakrisen, tap av natur og biologisk mangfold, samt forurensning og avfall, der produksjon og forbruk av husdyr spiller en nøkkelrolle i alle tre.

Fremtidige utsikter

Samlet sett konkluderer rapporten med at nyskapende alternativer til animalske produkter, støttet av passende reguleringssystemer og styringsinstrumenter, kan spille en viktig rolle i en overgang til matsystemer som er mer bærekraftige, sunnere og mindre skadelige for dyr. Selv om det vil variere mellom regioner, vil riktige tiltak kunne sikre positive utfall på tvers av miljømessige, helsemessige og sosiale systemer.

UNEP-rapporten gir et tydelig budskap om at matsystemene våre må forandres i en mer plantebasert retning for å møte de globale utfordringene vi står overfor. Med støtte og politisk vilje kan plantebaserte alternativer bidra til et mer bærekraftig og rettferdig matsystem.

 

Les hele FNs rapport "What’s cooking" her.

Med støtte og politisk vilje kan plantebaserte alternativer bidra til et mer bærekraftig og rettferdig matsystem.

Flere nyheter