Gå til hovedinnhold

Et 15-minutters 'hack' for å modne avokado går viralt - men virker det? 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 26. februar

Det er få ting som kan måle seg med en perfekt moden avokado. Most på en brødskive, blendet inn i en smoothie eller brukt i guacamole, vi elsker denne mørkegrønne frukten. Men hva gjør du om du er skikkelig fysen på avokado, men den du har liggende på kjøkkenbenken fortsatt er steinhard og langt fra moden?

Dette er et problem de fleste av oss er litt for godt kjent med.

Men hva om det gikk an å jukse litt?

Ifølge den populære matbloggen Food52.com er det nemlig flere triks man kan bruke for å modne en avokado hjemme på 1-2-3 - men ikke alle metodene er like effektive.

Den første metoden de bestemte seg for å teste har blitt en skikkelig snakkis etter at flere TikTok brukere har skrytt av at de klarte å modne en avokado på bare 15 minutter - og til og med kalte trikset en 'game changer.' Men, virker den egentlig?

Dette er det Food52.com har å si om tre ulike metoder for å modne en avokado raskere:

Avokado-modningsmetode: Legg den i ovnen

Denne kontroversielle avokado-modningsteknikken er ikke ny. Allerede i 2015 forsøkte nettstedet The Kitchn å teste trikset for å se om det virkelig kunne la seg gjøre å modne en avokado i ovnen.

Fremgangsmåten de brukte er som følgende: Pakk avokadoen inn i aluminimumsfolie, og 'bak' den i ovnen på 100 grader i omtrent 10 minutter til den kjennes moden nok ut når du trykker forsiktig mot skallet. Deretter lar du avokadoen ligge til den er vanlig romtemperatur før du skjærer den i skiver, eller moser den, alt etter hva du skal bruke den til.

Resultatet? Ifølge Food52.com var ikke denne metoden noe å rope hurra for.

- Etter 15 minutter i ovnen på 100 grader kjentes det ut som avokadoen var moden. Problemet? Den smakte lite, kjentes litt våt ut i smaken, og var langt fra slik vi liker at avokadoen skal smake, forklarte matredaktør Eric Kim.

Med andre ord: Å legge avokadoen i ovnen for å modne den er ikke det smarte trikset TikTok brukere vil ha deg til å tro at det er.

Etter at ovn-trikset begynte å spre seg på sosiale medier har til og med avokado-bønder vært ute og advart mot denne metoden å modne frukten på. En et innlegg på bloggen California Avocados skriver de følgende:

- Ikke putt avokadoen din ovnen (eller mikrobølgeovnen) for å få den til å modnes raskere. Om du gjør dette vil kanskje varmen få fruktkjøttet til å mykne litt, slik at den fremstår som moden, men det er den altså ikke. Om du bruker denne metoden vil avokadoen fortsatt smake som om den er umoden, og vil ikke ha den karakteristiske kremaktige smaken en god, moden avokado skal ha.

Avokado-modningsmetode: Legg den i vinduskarmen

Et annet triks for å modne avokado som har fått mye oppmerksomhet i det siste innebærer å la avokadoen ligge i vinduskarmen i ett døgn eller to - gjerne da i direkte sollys.

Food52.com testet også denne metoden, og her var resultatet langt bedre enn trikset med å legge den i ovnen.

Resultatet etter 36 timer var en avokado som kjentes helt moden ut, var myk og smakte fortreffelig, ifølge nettstedet, som gikk så langt som å påstå at denne metoden er absolutt den beste å bruke for å modne en avokado om man vil gi naturen en hjelpende hånd. I tillegg er denne metoden den absolutt enkleste, da den ikke krever noe som helst annet utstyr - annet enn en vinduskarm og litt sollys.

Avokado-modningsmetode: Legg den i pose sammen med en moden banan

Matekspertene hos Food52.com testet nok en populær metode for å modne en avokado raskere. Det sies nemlig at å legge en umoden avokado i en pose med moden banan over natten får avokadoen til å modnes raskere, og dette ville de nå teste.

På nettstedet Lifehacker.com står det følgende om trikset:

- Bananer slipper ut etylengass, noe som vil få modningsprosessen til å gå raskere for all annen frukt, også avokado. Så å oppbevare disse to sammen eller nært hverandre vil gjøre at avokadoen din modnes raskere.

Men dette stemmer ikke helt, ifølge Food52.com.

For etter å ha oppbevart en umoden avokado i en papirpose sammen med en moden banan i 36 timer, så var det nesten ingen forskjell på avokadoen i det hele tatt. Og i tillegg, forklarte Arati Menon, som er en senior-redaktør ved nettstedet, avokadoen kjentes også litt vassen ut i smaken etter dette trikset.

- Jeg ville kanskje bukt den i en salatdressing sånn som den er nå, men ikke for å spise, det var den ikke god nok til.

Så alt-i-alt, hva er den beste metoden å bruke om du vil få avokadoen til å modnes litt raskere? Ifølge Food52.com burde du legge avokadoen i vinduskarmen i halvannet døgn - i alle fall om du er opptatt av at avokadoen ikke bare skal kjennes myk og moden ut, men også smake godt.

Les også