Gå til hovedinnhold

Ergo Bioscience utvikler plantebaserte dyreproteiner  

Julie Kvamme

Oppdatert 05. august

Det alternative proteinmarkedet bugner over av innovative metoder. Labkjøtt, dyrket på dyreceller, har stor vekst de siste årene. Det finnes nå over 150 selskaper som driver med labkjøtt, og det anslås at labkjøtt-industrien vil være verdt mellom 5-25 milliarder dollar innen 2030.

En annen metode som dukket opp de de siste årene, er erstatningsprodukter laget med presisjonsfermentering.

Det argentinske selskapet Ergo Bioscience tar fatt på det på en annen måte, og «blander» de to metodene — cellekultur og presisjonsfermentering.

Og i stedet for å dyrke ingredienser basert på dyreceller, dyrker de «animalske» ingredienser med hjelp av planter.

Dyrker «blod» og melkeprotein med planter

Ergo Bioscience ble startet i 2020, og består av et dedikert team på 12 forskere som jobber med innovasjon innenfor bioteknologi for å skape helt dyrefrie råvarer – for en dyrevennlig verden.

Selskapet spesialiserer seg i å utvikle dyreproteiner som myoglobin og casein. Myoglobin er et hemeprotein, som bidrar til å gi blodig smak og rød farge til kjøtt, mens casein er melkeproteinet som blant annet bidrar til at melk får sin hvite farge.

Disse ingrediensene kan brukes til å forbedre smak og tekstur på plantebaserte kjøttalternativer, uten å bruke en eneste dyrecelle.

Det interessante er at Ergo dyrker disse "animalske ingrediensene" uten en eneste dyrecelle.

En vanlig metode for å dyrke animalske ingredienser er å hente dyrke celler fra dyr, slik som for eksempel selskapet Meatable gjør det. Da hentes celler fra et dyr (uten at dyret kommer til skade), og disse cellene brukes til å kultivere dyrekjøtt.

Ergo, på sin side henter celler fra planteriket som brukes som rekkverk til å lage plantebaserte, "animalske" ingredienser.

Fermentering og planter – det beste fra to verdener

På sine nettsider forklarer de metoden:

– I motsetning til andre metoder for fermentering, så kombinerer planteceller det beste fra to verdener: på den en siden, kan de vokse i en bioreaktor like raskt som bakterier eller gjær, men det viktigste er at planteceller har det samme proteinutrykk og maskineri som celler fra pattedyr. Derfor kan vi effektivt produsere proteiner som er identiske til de fra dyreceller på veldig effektivt vis, og på kort tid.

Tverrsnitt av maiscelle under mikroskop, med tydelige rekkverk.
Tverrsnitt av maiscelle under mikroskop, illustrerer rekkverket i planteceller.
Foto: Shutterstock

Selskapet er fortsatt i utvikling, men de har planer om å utvikle ti komplekse proteiner innen de neste fem årene.

– For å oppnå revolusjonen mot en 100% bærekraftig og dyrevennlig verden, er det vår plikt som forskere og teknologer å tilby forbrukere produkter som bidrar til overgangen uten å ofre gleden av smakfull næringsrik mat, og ikke minst prislikhet. Vi legger all vår energi og kreativitet inn for å oppnå dette målet, skriver Ergo på sine nettsider.

Så hvordan får de det til?

Selskapet har utviklet en plattform som heter EUKAYA, som «programmerer» planteceller med en rekke genetiske modifikasjoner som får dem til å uttrykke proteinstrukturer fra pattedyr.

På sine nettsider beskriver Ergo en fire-stegs prosess. Først kommer DNA-sekvenseringen, som danner en "planskisse" for det ønskede proteinet. Her bruker de spesialiserte verktøy for at plantecellene kan tolke den genetiske informasjonen, og produsere det komplekse dyreproteinet.

Så kultiveres disse cellene. I denne prosessen dannes store mengder biomasse innenfor korte tidsrammer. Dette gjøres i industrielle fermenteringstanker, også kalt bioreaktorer.

I neste steg finjusteres disse biomassene med presise genredigeringverktøy, som fører til det ferdige resultatet: dyreproteiner, laget av planter. Det endelige resultatet er fri fra genetiske materialer, antibiotika, og behøver ikke gjødsel eller andre sprøytemidler.

Disse plantebaserte "dyreproteinene" er biologisk identiske med sin motpart fra dyreriket, og fri fra genmodifikasjoner. Det er fordi alt genetisk materiale fjernes fra sluttproduktet etter fermenteringen og finjusteringer av i det siste produksjonsstadiet

Sluttproduktet kan brukes til å forbedre smak, tekstur, farge og aroma i plantebaserte kjøtterstatninger.

Selv om resultatet er identisk med det tilsvarende proteinet som kommer fra dyreriket, er disse proteinene helt veganske, siden ingen dyr er involvert i noen produksjonsledd.

 

Les også