Strever du med barn som er kresne i matveien? Barn som aldri er sultne når det er tid for middag, og som bare dytter maten rundt på tallerkenen til de får gå fra bordet? Eller barn som aldri vil spise det samme som alle andre spiser til middag - særlig ikke om det inneholder grønnsaker og andre sunne ting?
Da er du på ingen måte alene.
Det er mange foreldre som bekymrer oss om at barna ikke får i seg nok frukt og grønt, og mange gruer seg til middager som mer eller mindre blir en kamp som ender med både trass og tårer.
Men kanskje man bare burde snu ting litt på hodet når det gjelder barn og måltider? For ifølge mamma, matskribent og kokebokforfatter Ciara Attwell er nemlig løsningen å tenke 'front-load' når det gjelder barn og ernæring - nemlig å ha størst fokus på å spise sunt og mest mulig grønnsaker, planter og frukt tidlig på dagen.
Mer mat tidlig på dagen
I et blogginnlegg forklarer Attwell at hun personling alltid har brukt ideen om 'front load' med egne barn når det gjelder mat og ernæring - og med dette mener hun enkelt og greit å gi barna mer og mer variert mat tidligere på dagen.
- Som voksne har vi en tendens til å se på middagen, eller dagens siste måltid som det jo ofte er for oss, som det viktigste og der hvor man spiser mest, forklarer kokebokforfatteren.
- Det er jo da vi gjerne tradisjonelt sett spiser varm mat, og det er jo hyggelig å ha dette familiemåltidet å se frem til når skole og jobb og alt man skal gjøre på en måte er over, og man kan sette seg ned samme som en familie og nyte maten.
Men, sier Attwell, dette fokuset på middagen som dagens viktigste måltid er ikke alltid det som er til det beste for barna.
- Når ettermiddagen eller kvelden kommer er de både fysisk og mentalt slitne, og har mange ganger ikke kapasitet igjen til å spise et stort måltid, og i alle fall kanskje ikke til å prøve ny mat.
Men, sier hun, ved å flytte fokuset, og heller satse på måltider tidligere på dagen når det gjelder å få i barna sunn mat, så tar du rett og slett bort litt av stresset rundt middagen og dette måltidet. Om du vet at barna har fått i seg massevis av frukt og grønt og sunn mat til frokost og lunsj eller i matpaken, ja så vil de stresse mindre om de spiser lite til middag.
- Det handler om å finne en balanse som fungerer for barna, og deres naturlige døgnrytme, sier Attwell.
Slik foreslår hun å gå frem:
Frokost
Frokost er viktig, det vet vi - kanskje særlig for små barn som jo trenger massevis av energi til en lang dag i barnehage eller skole.
- Det er viktig at barn spiser en mettende og ernæringsmessig god frokost, understreker Attwell.
- Når et barn spiser frokost har de mest sannsynlig ikke spist noe på 12-13 timer, så det er kjempeviktig å starte dagen med mat og drikke som vil tilføre god næring og gjøre dem klare for dagen.
Kokebokforfatteren poengterer at selv om mange av oss voksne har en tendens til å være litt sløve om morgenen og ofte velger å droppe frokosten eller bare spiser noe i fart på vei til jobb eller å levere i barnehagen eller på skolen, så burde dette absolutt ikke være tilfellet med små barn.
- Målet er å få i dem både karbohydrater, litt proteiner og sunt fett, og dette vil hjelpe til med å holde dem mette og gode, og holde blodsukkeret stabilt helt til det er tid for lunsj.
Attwell forklarer at selv om mange barn liker eller til og med insisterer på frokostblanding på morgenen, så er det supert å også servere en skål med kokosyogurt og bær ved siden av, noe som vil gi tilskudd av både proteiner, antioksidanter og vitamin C.
Bønner i tomatsaus på toast er også en ypperlig frokost, påpeker mateksperten, og det samme gjelder havregrøt og kjøleskapsgrøt også.
Trikset, sier Attwell, er å pøse på med frukt, grønnsaker og bær til frokost, hvor barn ofte er sultne etter en lang natt, og det vil være støre sjanse for at de spiser det de får servert.
- Jeg satser alltid på å servere frukt ved siden av frokosten til barna mine, forklarer hun.
- Som regel ting som banan, eple, pære, druer eller mandariner.
Lunsj
I likhet med frokosten, er også lunsjen er fantastisk mulighet for å fylle opp barnas energilager - og mager - igjen, forklarer Attwell. I tillegg til å snike inn så mye frukt og grønt som mulig.
- Når du pakker lunsjboksen deres, enten det nå er til skolen eller barnehagen - eller som de spiser lunsj hjemme - så er et smart tips å skjære opp rå grønnsaker som gulerøtter, agurk, paprika, selleri eller sukkererter. Husk på at det er større sjanse for å få barn til å spise frukt og grønt om det er ferdig oppskåret og enkelt å spise.
Et annet godt tips Attwell har når det gjelder lunsj, er at dette er et godt tidspunkt på dagen for å få barna til å prøve seg på nye smaker eller teksturer.
- Grunnen til dette er at de er rett og slett mindre trøtte og slitne nå enn de er på kvelden, røper kokebokforfatteren.
- Når de har mer energi og er i bedre humør, er det også større sjanse for at de vil være åpne for å prøve seg på noe nytt.
Middag
Om du har gjort som Attwell foreslår, og fylt opp barna med mye frukt, grønt og planteproteiner tidlig på dagen, ja så er det rett og slett ikke like mye stress med den middagen, selv om barna skulle slå seg vrange og nesten ikke spise noen ting.
- Ideen med å fylle på med sunn mat og variert mat tidlig på dagen er at når det så blir tid for middag, ja så vet du at barna dine har spist i alle fall to gode, sunne måltider tidligere den dagen med en sunn miks av karbohydrater, proteiner, fett og antioksidanter også.
Attwell sier at dette vil være nok til at det er mindre sjanse for at middagen nå vil føles som en kamp.
- Du kan servere en liten porsjon av det dere voksne spiser, men du trenger liksom ikke å bekymre deg for mye om de spiser lite eller ikke vil smake i det hele tatt.
Du kan også velge å servere barna middag som en slags 'snacks' i stedet for et helt måltid, forslår hun.
Her kan du bruke kreativiteten, men ting som oppskjærte grønnsaker, hummus, falafel, brødskiver og lignende er ofte populære hos barn, og du kan variere, eller også legge på en smaksprøve av maten dere voksne spiser.
Poenget er at ved å ha fokus på frokost og lunsj når det gjelder frukt og grønt, så vet du allerede når det er middagstid at barna har spist god, sunn mat den dagen, og du trenger ikke bruke så mye tid og energi på å kjempe om den middagen.